Hoem tar oppgjør med ml-fortida

Edvard Hoem angrer sin lojalitet til et parti som støttet Stalin og væpna revolusjon. — Som intellektuell var det helt galt å ikke ta avstand fra dette når vi visste hva som foregikk, sier han.
Kultur

Det var på Bjørnsonfestival-seminaret i går om ml-perioden i Norge at Edvard Hoem uoppfordret reiste seg i salen og beklaget sider ved sin politiske fortid. I en samtale med Romsdals Budstikke i går kveld, gikk han nærmere inn på dette: — Jeg var en belest mann før jeg ble aktiv i AKP (ml), så jeg visste hva som foregikk i Sovjet. Men partiet hadde fatta vedtak som gikk på at Stalin gjorde mange feil, men likevel var leder for et sosialistisk land. Dermed hadde han partiets støtte. Hoem var heller ikke tilhenger av væpna revolusjon da han meldte seg inn i AKP (ml). Men det ble krevd at medlemmene ikke skulle være imot.

Vi slukte kameler

— Jeg og flere andre slukte kameler fordi partiet hadde andre saker vi var hundre prosent enige i. For meg var dette blant annet engasjementet for den 3. verdens problemer. Jeg søkte nettopp et sted der jeg kunne arbeide med disse tingene, sier han til Romsdals Budstikke. Hoem forteller at han og flere andre forsøkte å ta opp til debatt partiets støtte til Stalin. — Det var ikke mulig å få til. Alle anmodninger om det, ble skjøvet unna. Partiet hadde et organisasjonsprinsipp som passer i en krigssituasjon, demokratisk sentralisme. Men i normal politisk virksomhet er det en ulykke. Det Edvard Hoem tar avstand fra i dag, var at han godtok at visse spørsmål ikke kunne snakkes om. — Av og til må en leke med folk en ikke er enig med, det gjør alle. Men disse tingene burde vi ikke godtatt. Han minner om at hele verden under krigen så på Stalin som en stor mann. Men mange, og Hoem med dem, visste om de forferdelige tingene som foregikk, at han tok livet av sine motstandere. — Spørsmålet kom jo på dagsorden langt om lenge, og da rettet AKP (ml) en kraftig kritikk mot Stalin. Men da hadde det vært mange år uten reell ytringsfrihet i partiet.

Aldri mer partimedlem

Det er lenge siden Hoem trakk sin konklusjon av disse erfaringene: — Etter min tid i AKP (ml) har jeg ikke villet være medlem av noe parti. Det er meningstvang i partier, og du må innrette deg. Det betyr at du må ta andre hensyn enn sannheten. Og det er ikke holdbart. — Som intellektuell og forfatter burde jeg ikke vært med på dette. Som intellektuell og forfatter må du sette sannheten først. Uansett. Under seminaret i går fortalte Hoem om hvordan han, mens han skrev på «Gi meg de brennende hjerter», oppdaget at han tok feil. — Jeg innså at romanpersonene ville ende opp på motsatt side av det jeg hadde tenkt med dem. Jeg klarte ikke å skrive mer på trilogien. Etter dette gikk forfatteren inn i en litterær krise, som han nå beskriver som en fæl tid. Men i ettertid har han sett at det var nyttig. — Jeg mener at jeg ikke hører til under ml-merkelappen som forfatter. Litteraturen står for meg mye nærmere livet enn politikken.