Energisk Spellemann Jonny Sjo

— Jeg har vært heldig, sier Jonny Sjo, og tenker ikke bare på sin rikholdige karriere som musiker.

  Foto: Arkivfoto: FRED JONNY HAMMERØ

  Foto: NRK

Kultur

1. mars er det duket for Spellemannprisen. D'sound er nominert til årets popgruppe etter å ha gitt ut plata «Talkin' Talk». Jonny Sjo spiller bass i D'sound. — Det er hyggelig å bli nominert til Spellemanprisen, men for å være helt ærlig så betyr ikke prisen så mye. Det er det å selge plater som gir en god følelse, og det er det som er bekreftelsen på om vi gir ut god musikk, sier Sjo. Gruppa fikk prisen i 1998 for plata «Beauty is a Blessing» og var nominert til to priser for debutplata «Spice of Life».

Bør Børsson

Men det var revystjerne og skuespiller Jonny skulle bli som stor. — Jeg spilte jo Bør Børsson med stor pute på magen på skolen. Lærer Bjørg Lønseth mente å se en skuespiller i meg, mimrer Jonny som hadde også flere talenter. Han spilte fotball for Rival, og landet på 84 meter i Skarbakken, selv om det var i musikk han var mest begavet. Men historien om musikeren Jonny Sjo starter ikke med funkbandet D'sound. Den starter kanskje før pinsemenigheten Sion også, men det var i Sion Jonny fikk øynene og ørene opp for musikk.

Sion-miljøet

— Jeg hadde min første musikktime med Rune Østby, og han var musikkforbildet mitt ei stund også. Han og Åsmund Brevik var viktige inspirasjonskilder for meg tidlig. — Miljøet på Sion var et veldig fint miljø. Jeg var heldig som fikk med meg den erfaringen, sier Jonny som spilte i lag med en rekke flinke musikere i tiden på Sion. — Vi spilte i kjelleren på Nobel på mandager. Jeg husker jeg spilte solo på «Isn't she Lovely» som stand-in for Magnus Larsen. Det var stort, det, smiler Jonny som blant annet spilte sammen med Lars Jones, Åse Karin Jelen og Geir Svinnset i jazzrockbandet TinTin i samme tidsperiode.

Reiste til USA

Så bestemte Jonny seg for å reise til Berklee i USA for å studere og bli fulltidsmusiker. Uten å kunne en note. Ikke verdens beste utgangspunkt akkurat. Men Jonny bet tennene sammen og sverget på å få det til. — Det var en veldig tøff periode, men jeg lærte mye av det. Det gikk i musikk 24 timer i døgnet. Jeg øvde og øvde som en gal for å få det til. Og det gjorde han. I USA traff han trommisen Kim Ofstad fra Steinkjer. Sammen reiste de tilbake til Oslo, og ble husband på både NRK, TV Norge og TV2. Fra «Comeback» med Halvard Flatland til «Gudesens Konditori» med Egil Svartdal.

Eidsvåg og a-ha

Og etter hvert ble han også innleid for å spille sammen med mer kjente musikere. Karrieren skjøt fart. Anne Grete Preus, Bjørn Eidsvåg, Bendik Hofseth, Morten Harket og ikke minst a-ha. — Bjørn Eidsvåg lærte jeg mye av. Han var en utrolig fin fyr å reise sammen med, og han var veldig flink med musikerne han hadde med seg, forteller Jonny som selv skulle fram i rampelyset med sitt eget prosjekt — D'sound. Bandet ble startet helt tilbake i 1993, med Jonny og Kim, samt Simone Larsen på vokal. Singelen «Real Name» toppet både salgslistene og radiolistene, og da debutalbumet «Spice of Life» kom i 1997 befestet D'sound sin posisjon i norsk musikk som et funky alternativ. Deretter kom «Beauty is a Blessing i 1998» før «Talkin' Talk» i fjor, som ble en salgsmessig nedtur for bandet.

Til Asia?

— Vi beveger oss i en veldig smal gate i norsk musikk, og vi gjør det vi liker. Men vi har en bred lytterskare, sier Jonny. Og nå blir det kanskje Asia-tur på bandet, etter å ha blitt brukt i en Nokia-reklame laget av den norske regissøren Harald Zwart. — Vi ble intervjua av en radiostasjon fra Hong Kong tidligere i uka, men om det blir noen Asia-tur er fortsatt ikke bestemt, men det er moro at vi blir lagt merke til også i utlandet. I tillegg til Hong Kong, har Taiwan og Filippinene fått ørene opp for D'sound. Nå spinner også musikkvideoen fra den siste plata på asiatisk MTV. — Vi er inne i spennende tider og vi blir prioritert i utlandet. Men det er en lang prosess for å lykkes, og for å få det til må vi jobbe knallhardt. I såfall må kanskje innspillingen av det nye albumet utsettes. For etter planen skal bandet i studio til høsten. Hvis ikke Asia ringer, da.