NRK-veteran fikk Molderosen

Jan Ditlev Hansen får årets Molderose - den 60. i rekken.

Årets Molderose ble i går tildelt NRK-medarbeider Jan Ditlev Hansen. Videointervju: Svein Bjørnerem

Vinner med jury: Jan Ditlev Hansen flankert av juryen med (fra venstre) Petter Pettersson, Kjell Gjerde, Ragnar Heggdal og Bjørn Friisvold.   Foto: Svein Bjørnerem

Kultur

Molderosen er en æresbetegnelse som deles ut til personer som har gjort og gjør Molde og Moldejazz kjent i Norge og utlandet, på en positiv måte. Det var tidligere reiselivssjef i Molde, Leif Evensen som tok initiativet til æresbetegnelsen.

Den aller første Molderose-vinneren var Torleif Østereng i 1967. Også han var jazzmedarbeider i NRK.

Bjørn Friisvoll sa i sin begrunnelse for tildelingen at årets vinner egentlig er trønder, og var på festival i 1964 for første gang. I 1978 fikk han fast jobb i NRK, og har de siste 10 år jobbet fast som jazzmedarbeider og dekket Moldejazz. Han har også skrevet en del bøker om jazz.

- I mange radiosendinger fra Molde har han snakket varmt om Molde og Moldefestivalen, i sitt program Rundt midnatt. Årets Molderose går til Jan Ditlev Hansen, sa Friisvold. 

Det er én rettighet og en plikt som knytter seg til æresbevisningen: Rettigheten er at innehaveren av Molderosen kan titulere seg IMR - Innehaver av Molderosen - og plikten er å sende julekort til reiselivssjefen hvert år.

Jan Ditlev Hansen sjøl var blitt sendt til utdelingen av sine NRK-kolleger, "for å lage et intervju med vinneren":

- Så dette var en skikkelig overraskelse, sa han.

Han fortalte at han i 1963 var med i en gjeng som kalte seg torsdagsklubben. Det møttes hver torsdag med langpils, og verten hadde ansvar for å ta med en ny plate.

- Dexter var den store helten. Vi hadde hørt gjetord om møtet mellom Dexter og Sonny Stitt på Moldejazz, men ingen av oss var her.

- Så i 1964 kjørte vi til Molde, lå på jazzcampen, det regna fryktelig, og vi måtte skifte på å ligge i bilen om dagen for å tørke...

I alt jazzkjenneren vært på rundt 15 Molde- festivaler.

- Jeg blir pensjonist om halvannen måned. Men nå når jeg er blitt innehaver av Molderosen, må jeg kanskje fortsette å komme, avsluttet han.

Juryen har bestått av Petter Pettersson (den eneste i ledelsen fra festivalen helt fra starten - Moldes eneste "jazzdinosaur", ifølge Friisvold), Ragnar Heggdal, reiselivssjef Kjell Gjerde, og Bjørn Friisvold.

Blant tidligere vinnere er Uncle Lionel, som i fjor ble tildelt rosen post mortem; NTB-journalist Kjell Herskedal, NRK-journalist Ove Lervik, NRK-journalist Knut Borge, TV2-journalist Thor Hammerø, og BBC-journalist Fionna Talkington.

Forklaringen på at årets rose er den 60. i rekken, er at det enkelte år har vært delt ut to eller tre roser.