Kulturnista gir levebrød

Kulturnista serverer proffkultur til fylkets skoleelever. Bivirkningen smaker også godt: levebrød for stadig flere uavhengige kunstnere og grupper.
Kultur

Under lunsjen på Kulturtorget i Molde i går, satt tre av de mange kunstnerne som serverer kultur til rundt 500 kulturshoppende gjester tre dager til ende. De tre i Teater Grimsborken — på Kulturtorget med forestillingen «Kainos sang» — får nå sitt daglige brød takket være den statlige satsingen på Den kulturelle skolesekken. — Vi lever faktisk bare av å spille for Den kulturelle skolesekken nå, aller mest i Møre og Romsdal, forteller tidligere moldegutt Peder Opstad, som utgjør ensemblet sammen med Gunhild Opdal og Asgeir Hjorthaug.

Markedet i Sandefjord

De understreker at dette har krevd langsiktig satsing. Det tar gjerne et år fra de produserer en forestilling, til den spilles rundt om på skolene, i Østfold, Telemark, Møre og Romsdal eller annet fylke. Forestillingen skal først ledes fram til premiere. Så kommer kulturbyråkrater og vurderer den til sine visninger. Den største slike visningen for scenekunst i landet er Markedet for scenekunst i Sandefjord. Dit reiser også Rolf Orø fra fylkeskulturavdelinga i Møre og Romsdal, og bestiller forestillingene han liker til Kulturtorget her. Derfor er Teater Grimsborken i Molde nå. Og til Kulturtorget kommer altså lærere og kommunale kulturbyråkrater fra hele fylket — i år rundt 500 — for å velge hvilke forestillinger, konserter eller utstillinger de ønsker til sine skoler.

25 000 tilhørere

Men «Kainos sang» med Teater Grimsborken kommer ikke til vårt fylke før våren 2005. Stykket er fullbooket hele høsten, av andre utsendinger til Markedet i Sandefjord. I løpet av et skoleår spiller Grimsborken-trioen ca 240 forestillinger for rundt 25 0000 elever. Det er like mye som publikumstallet for et gjennomsnitts regionteater. Med turneer i flere fylker i Sør-Norge, er det lett for de tre skuespillerne å sammenligne:

Lovpriser kulturavdelinga

— Det er ingen tvil om at Møre og Romsdal er det beste fylket å turnere i. Kulturavdelinga her gjør en kjempejobb, skriv det! De legger alt det praktiske veldig godt til rette. Turnélistene har absolutt all informasjonen vi trenger, til og med kart! Og på skolene er Kulturnista så godt innarbeidet blant elevene gjennom flere år, at vi møtes med forventning stort sett overalt. De understreker at det nødvendigvis må være mer famling i fylkene som nettopp har begynt med Den kulturelle skolesekken. I Møre og Romsdal er årets Kulturtorg det niende i rekken.