Kompletterer historisk akse

Chateauet blir bymuseum

Chateauet og parken rundt skal restaureres tilbake til originalen. Og Kulturhuset overtas kanskje av Romsdalsmuseet. Den historiske aksen i byen er komplett.
Kultur

MOLDE: I januar 2004 overtok Romsdalsmuseet Chateauet etter at kommunen valgte å gi det bort. Siden da er både omvisninger og kulturarrangement lagt til Chateauet. Nå skal minislottet pusses opp og føres tilbake til sin opprinnelse. – Nå har vi en skive med smør på. Til slutt skal dette bli en lekkerbisken med pålegg og hele pakken. Slik står Chateauet fram for oss i dag: det er flott, det er i god stand. Men det skal bli veldig bra. Og da skal det bli et nytt stoppested i den historiske korridoren som går fra byen og oppover gjennom her, over Reknesparken og ned til museets bygate. Vi skal finpolere Chateauet, sier direktør i Romsdalsmuseet, Jarle Sanden.

Herskapelig.

Museumsdirektøren er opprømt. Restaureringen av byggets interiør og eksteriør krever mye arbeid, kjennskap til arkitektoniske finløsninger og antikvarisk kompetanse. Men så skal også stedet bli et bymuseum. – Det skal være et museumshus hvor Moldes historie før og nå fortelles. Vårt ønske er at både kulturlivet, næringslivet og Molde kommune skal benytte seg av dette herskapelige huset. Men det skal ikke bli et sted hvor du eller jeg feirer 40-årsdag, sier Sanden og spissformulerer: – Her skal man ikke slenge pølsa, men kanskje ta en slurk portvin før man drar hjem i ti -tida.

Arkitekt.

Huset er i stilarten nybarokk og ble tegnet av arkitekt Carl Johansen Moe og Sverre Pedersen i 1917-1918 for konsul, politiker og industriherre Oscar Hanssen. Han og kona Laura Hanssen flyttet inn sammen med sine tjenere tidlig på høsten 1918. Husets gjestebok som eies av barnebarnet Svein Aamot, viser at mange små og store selskaper fant sted her. – Laura var kunst- og kulturinteressert og Chateauet ble stedet for vorspiel og nachspiel i forbindelse med forestillinger. Vi ser derfor at kulturlivet kan bruke huset til forestillinger, konserter og andre arrangement. Her er det tre stuer, spisestue og en fantastisk terrasse som gjør at huset også kan brukes til representasjon og utleie i forbindelse med kurs og konferanser. Men først må vi få unna en stor renovering, sier Sanden.

Symmetri.

Chateauet ble planlagt ned til minste detalj. Møblene ble laget ved Solemdals Møbelfabrikk. På veggene henger fremdeles originaltapetet med staselige mønster. Rundt Chateauet ble det anlagt en stor hage, med spaserveger, fontener, skulpturer og en mengde frukttrær og busker. Det hele skal pusses opp. – Den dyreste form for antikvarisk vern som kan tenkes vil bli utført på utvendige vegger. Hele huset er i god stand og selv grunnmuren er god og tørr. Men muren er feilaktig blitt malt med plastmaling. En type maling som gjør at muren ikke puster. Derfor skal all nåværende maling fjernes neste år før en ny påføres. Vi har vært i kontakt med dyktige håndverkere i Ålesund som har erfaring med liknende prosjekter fra Jugendbyen, sier Sanden. Møblene i huset er allerede sendt til restaurering.

Strippet.

Rommene i Chateauet står strippet tilbake. Golv, tapet og tak skal vaskes, pusses og oljes. Men det meste har holdt seg knirkefritt. – Den største utfordringen på interiørsiden er gardinene. Vi har sett bilder av de flotte gardinene som ble brukt her og vi har måttet ta kontakt med Norsk Folkemuseum for å be om hjelp. De holder nå på å søke etter godt gardinstoff ute i Europa for å finne noe som tilfredsstiller nivået her, forteller museumsdirektøren. Tilfredsstillende for nivået på Chateauet vil også være om Kulturhuset kan overtas av museet.

Hageplan.

Kulturhuset er nemlig plassert i den vakre hagen som er anlagt rundt Chateauet. En hage som nå skal rekonstrueres slik øyenvitner, familie, naboer og arkitekttegninger viser at den kan ha vært. – Hageplanen er ikke på plass ennå. Men vi ser for oss at stilfulle spaserstier og hekker skal på plass. Sykkel og gangstien på vestsiden mot St Carolus skal bestå. Parken og hagen skal være åpen for besøkende, sier Sanden. – Hva med Kulturhuset og de ville festene som bruker å være der? – Hele rekonstrueringsprosessen skjer i samarbeid med kommunen. Og de vet at vi ønsker å overta Kulturhuset og de er positive til det. Men i likhet med oss vet de at en slik overtakelse ikke kan skje før kommunen har noe annet å tilby. I mellomtiden kan vi lage stier og sette opp hekker for å styre trafikken mellom Kulturhuset og Chateauet og håper at folk vil respektere det.

Støtte.

Støtte til restaureringsarbeidet hentes fra Molde kommune, fylket og staten. Det vil også søkes om prosjektstøtte til ulike engangstiltak, fra Riksantikvaren. – Vi har dessuten fått gode signaler fra private i næringslivet om ulike former for støtte. Vi vil også supplere på med ting vi allerede har i eie, slik at vi ikke må kjøpe inn alt. Vårt restaureringsarbeide skal ikke få stedet til å virke nytt. Det skal vises at det er gammelt, sier Sanden som ikke vet hvor lang tid det vil ta før man er i mål med prosjektet. Han anslår 2007-2008 som et slikt mål. – Da inviterer vi til Barcelona-aften slik dette er beskrevet i gjesteboka, sier Sanden.