I Dixi-land "halve" livet

Tradjazzgruppa Dixi innbyr til storstilt 10-årsfeiring med blant annet læremestrene og inspiratorene Ytre Suløens Jass-Ensemble på scena i Bjørnsonhuset.
Kultur

MOLDE: Dixi ble startet 27. september 1996 av en gjeng ungdommer fra Molde. Enkelte av dem var faktisk så unge at tilværelsen i gruppa har vart nesten halve livet.

Musikalsk arnested.

Som så mange andre barn, fikk de utløp for musikkinteressen i skolekorps. Men da de ble gamle nok til medlemsskap i Jazzlogen, fant de raskt sitt musikalske arnested. – Helgeseminarene med rotekte New Orleans-musikk og Ytre Suløens Jass-Ensemble som lærere, ga oss en enorm inspirasjon. Her fikk vi et solid grunnlag for å satse videre på musikken vår. Man kan godt si at Dixi er et ektefødt barn av Jazzlogen, sier Gunnar Beck, frontfigur og en av de opprinnelige medlemmene i gruppa. Dixis første besetning var Hayden Powell (13 år, trompet), Kyrre Bjørdal Sæther (16 år, trompet), Carina Frantzen (14 år, klarinett), Gunnar Bech (13 år, trombone), Daniel Herskedal (14 år, tuba), Terje Stensønes (15 år, tuba) og Vidar Norheim (15 år, trommer). Hayden og Gunnar kom fra Kvam og Sellanrå skolekorps, de andre fra Kviltorp og Nordbyen. Etterhvert sluttet Kyrre, Carina og Terje. Besetningen ble noe endret, og i 1997/98 kom Frank Iversen med på banjo. Klarinettist Brynjar Rasmussen ble medlem i 2001. Denne sammensetningen har gruppa hatt siden.

Avslappet spenning.

En ettermiddag sitter undertegnede sammen med Gunnar Beck, Brynjar Rasmussen og Frank Iversen på en av byens kafeer. Over en kopp kaffe går praten, mest om tida som har gått fra Dixi ble til, men også om den kommende konserten. Vi har det trivelig, gutta virker veldig avslappet, men de er selvfølgelig samtidig spent foran lørdagens konsert med "hjemmepublikum". Og jeg får høre morsomme historier og humoristiske anekdoter fra gruppas trange fødsel og fram til idag.

Første spillejobb.

I begynnelsen spilte de egentlig for å skaffe penger til korpsene de tilhørte, blant annet underholdt de på Vestnes-ferga. De øvde noen få ganger, takket ja når de ble spurt og lot det stå til med skrekkblandet fryd. – Den første "ordentlige" oppdragsgiveren var ingen ringere enn Molde International Jazz Festival. Daværende jazz-sjef Thorstein Granly skulle tale på en konferanse for alle musikkskolerektorene i fylket. Dixi skulle være en slags musikalsk overraskelse. – Det gikk kjempefint! Vi fikk mye skryt, og betalingen var en kassett til hver med Karin Kroghs "Break of Day in Molde". I tillegg lovte Thorstein at han skulle invitere oss hjem på pizza med jazzplater som dessert. Men den invitasjonen kom aldri... – Den store publikumsdebuten kom etter nok et seminar med Ytre Suløen. På lørdagskvelden fikk vi spille på jazzklubben Hot Hat i Molde, og til og med jamme med heltene i Suløen etterpå!

Brutalt møte.

Det tredje og siste oppdraget i 1996 skulle bli deres første betalte spilleoppdrag: – Etter at jobben var gjort, forøvrig på Distriktshøgskolen i Molde, ble vi belønnet med den svimlende sum av 100 kr på hver! Uheldigvis hadde ingen av oss kjennskap til hva et skattekort var. Vårt første møte med skattemyndighetene ble nokså brutalt, og da futen hadde tatt sitt, satt vi igjen med en skarve 50-lapp hver i lomma...

Ren prostitusjon.

1997 begynte med at de deltok i Ungdommens kulturmønstring (UKM) for første gang. De fikk god omtale i media og gikk videre til fylkesfinalen. Men 1997 bød også på andre muligheter: – Heldigvis var det valgår, og Dixi prostituerte seg i alle politiske retninger. Spillejobbene strømmet på og pengene strømmet inn: Arbeiderpartiet, AOF, Senterpartiet og Høyre ville alle leie inn glad jazzmusikk. Vi stilte opp og fikk til og med en tur til Ålesund med Arbeiderpartiet!

Første CD.

I 1998 tok det på mange måter av for alvor. Spilletilbudene ble flere og flere. De hadde blant annet en egen avdeling på Moldes årlige nyttårskonsert. De fikk spilleoppdrag for TV2 (i programmet Før avspark) og spilte sammen med Brazz Brothers under åpningen av Molde stadion. De gikk til UKMs landsmønstring i Trondheim og spilte i Olavshallen, i en jazzklubb og på en utescene på torget. Dixi var i ferd med å få et navn. – Vi var nå kommet så langt at vi ville lage en CD. Vi gjorde det meste av arbeidet selv, og arrangerte en livekonsert i Molde der "Just Over In The Dixi-land" ble spilt inn. Som gjestesolister fikk vi med oss Norvald Dahl på piano, og den nå velkjente fiolinisten Ola Kvernberg. Så langt vi kjenner til er dette det første CD-opptaket av Kvernberg. CDene selges snart til høystbydende!

Jazzeksport.

Siden har det gått slag i slag. For å gjøre en ti år lang historie kort, som det heter: Dixi har blitt Moldes ledende jazzeksport og engasjementene utenlands har blitt mange. Ikke mange kjenner til at de har spilt spilt hele 200 (!) konserter i Storbritania, blant annet i Belfast, Edinburg og London. De har også opptrådt i Danmark, Sverige, Færøyene og USA. I Norge har de spilt over 400 konserter. På "skrytelista" over gjesteartister de har opptrådt og turnert sammen med, står trompetisten Kermit Ruffins, trombonisten Troy Andrews og ikke minst vokalisten Juanita Brooks, som de blant annet holdt seks konserter sammen med på Gildehallen under fjorårets jazzfestival.

Første 10-årsfeiring.

Til journalistens anmerking om at det å feire ti år som gruppe kanskje kan virke noe ambisiøst, ti år er ikke så lang tid, svarer de: – Nei, men tenk på at når de fleste i gruppa kun er 23-24 år, så blir ti år lang tid. Dessuten er dette en passende anledning til å lage en konsert i byen sammen med musikere som har betydd veldig mye for oss. Foruten oss sjøl, skal både Ytre Suløen med Tricia Boutté og Suløens nye pianist, Morten Gunnar Larsen, ha egne avdelinger. Vi har noen små overraskelser på lur og jobber med å få en av byens eldste og mest profilerte jazzgrupper med på konserten, avslutter de og understreker at samlige i gruppa gleder seg veldig til å holde en stor konsert i hjembyen. Og feiringa foregår på Bjørnsonhuset førstkommende lørdag. Foruten de musikalske innslagene, vil konserten by på filmklipp og fotografier på storskjerm foruten gode historier fra Dixis ti første år.