Vil omdøpe Gørvellplassen til Schwitters gate

- Vi kan ikke kalle det som er i ferd med å bli en gate for en plass. Og når vi har en verdensberømt tysk kunstner med så sterk tilknytning til byen, hvorfor ikke bruke hans navn?, spør Arne Nøst.

  Foto: Bjørn Brunvoll

Kultur

- Det slo meg brått og uventet lørdag, da Plassen ble åpnet. At noe nytt har skjedd med byen. Mellom Plassen og de andre husene rundt. Vi kan ikke kalle det som er i ferd med å bli en gate for en plass, sier Arne Nøst, til daglig teatersjef for Rogaland Teater, nå i byen i forbindelse med konferienserjobben under åpningen av Plassen.

En finne og en tysker

Nøst har allerede luftet forslaget for flere av kulturinstitusjonslederne på Plassen.

- Mitt inntrykk er at flere av dem er positive, sier han.

- Hvorfor nettopp Schwitters gate?

- Schwitters er verdensberømt og den tyske kunstneren i mellomkrigstida det er størst internasjonal oppmerksomhet rundt, både blant forskere og kunstinteresserte. Han brukte byen og hadde et sterkt forhold til den. Vi kan se for oss at han gikk nettopp her på vei til saftpresseriet eller Alexandra. Og det finnes bare én annen by i verden med et område oppkalt etter Schwitters,nemlig Kurt Schwitters Platz i Hannover. Tenk om Molde kunne bli den andre byen i verden!, sier Arne Nøst, som mener Gørvellplassen er helt i Schwitters ånd – kort som den er, med en liten dump.

- Hva med Gørvellplass-navnet og historikken knyttet til den?

- Jo, men Gørvellnavnet blir ivaretatt gjennom Gørvellalleen. Som for øvrig ikke er noen allé. Det burde man også gjort noe med. Jervell var finsk. En gate oppkalt etter ham, og en etter Schwitters, bør jo være passe internasjonalt. Selv er jeg veldig glad i navnet Gørvellplassen, det klinger godt. Nostalgi er det beste utgangspunkt for nyvinning. Og byen er under utvikling, en stor forandring har skjedd. Det er kvalitet i historie og følelser, men enda større kvalitet i endring og fornyelse, sier Nøst.

Schwitters gate 1, 2, 3 og 4

Det nye kulturhuset Plassen har fått adresse Gørvellplassen 1. Arne Nøst spør hva som vil skje når østsida av Gørvellplassen utvikles og nye bygg dukker opp.

- Skal de få adresse Gørvellplassen 2 og 3? Er ikke da Schwitters gate 1, 2, 3 og 4 et bedre alternativ, sier Nøst.

- De fleste gatenavn i Molde blir kalt veg?

- Det finnes mange unntak. Hans Thiis Møllers gate, for eksempel. Jeg mener alle bynavn bør være spesielle. Når man bygger opp til markagrensa, kan man gi navn etter fugler og bær. Men ikke i byen.

- Hva tror du et eventuelt navneskifte vil bety for byen?

- Jeg tror det vil skape nysgjerrighet og interesse. Når du googler Schwitters, vil Molde dukke høyt opp på lista,og bli mer tydelig, sier Nøst.

- Er du forberedt på debatt rundt forslaget?

- Ja, på flere plan. Og en debatt har jeg ikke noe i mot, sier Arne Nøst.