Fredsbenken ferdig

I kveld kan publikum møte kunstneren og komme med forslag om hva som bør skje med fredsbenken.
Kultur

I løpet av noen intense uker er den seks meter lange trestammen fra Retiroskogen er gjort om til fargerikt og artig kunstverk. Fredsbenken til den franske trekunstneren Olivier Ledoux er ferdig.

Den gedigne edelgrana har fått nytt liv som benk for mennesker som er opptatt av fred og kjærlighet. Kvinnene som stilte opp på idèmyldringen ønsket seg en benk med mange hjerter, roser og fisker. De fikk sine ønsker oppfylt.

En benk for fredsbyen Molde

I tillegg til drømmene fra kvinnene har franskmannene også latt seg inspirere av Molde som fredsby. Han har besøkt Fredslunden, lest Bjørnstjerne Bjørnsson, fått påfyll av Knut Ødegård. Det samme har han fått av Moldes første fribyforfatter Gilles Dossou-Gouin og mange andre som har hjulpet han disse sommerukene.

Hvalene som Ledoux og ildsjelene forærte Molde for tjue år siden er blitt en del av byens ansikt.

Om det samme skjer med den nye fredsbenken er usikkert. Kanskje blir den værende i Molde. Kanskje blir trekunsten like viktig som hvalene. Om Ledouxs siste arbeid i stedet havner et annet sted i Europa vil tiden framover avklare.

Kunståpning i kveld

Olivier Ledoux som har utviklet en kjærlighet til byen ser gjerne fredsbenken forblir i byen. Det samme sier pådriver Inger Mette Stenseth. Hun innser at det ikke er plass i Plassen til den franske trekunsterens arbeid.

Får Stenseth det som hun vil blir benken likevel å se utenfor byens nye kulturhus i sommer i påvente av en permanent plassering i Molde. Ordfører Torgeir Dahl har vært innom og snakket med Ledoux.

I kveld klokka sju inviteres byens befolkning til åpning av kunstverket.

– Da blir det også mulighet til å komme med innspill og forslag om hva som bør skje nå med kunstbenken, sier Stenseth.

Skryt fra publikum

Ledoux og Stenseth forteller at mange mennesker har stoppet opp og sett på arbeidet disse ukene. En av dem brukte tid ved benken i går ettermiddag var Karstein Farstad. – Det er utrolig hva han har fått ut av denne trestokken. Jeg så den lå her før kunstneren tok fatt på jobben. At det er blitt roser og fisk på benken er veldig bra. Det er slik ting som passer for Molde, sier Farstad.

PS! Det er fribyforfatter Gilles Dossou-Gouin og hans arbeidsplass Astero som skal produsere bein til fredsbenken. I tillegg blir det dikt på fransk, engelsk og norsk på kunstverket. Også et dikt av Knut Ødegård vil få sentral plass på benken.