Stiller ut foto i Milano

Erik Hattrem trodde han hadde fått et svindelbrev. Men det var virkelig Vogue som inviterte ham til å stille ut foto i Milano.
Kultur

Det var torsdag kveld at e-posten lå i innboksen, med en invitasjon fra Alessia Glaviano, fotosjef i den italienske utgaven av det internasjonale motebladet Vogue:

«Kjære Erik. … Alessia Glaviano har valgt ut de beste 101 bildene fra 101 forskjellige kunstnere, og hun har valgt dette bildet av deg...».

- Jeg trodde det var nettsvindel, ja, sier journalisten som til daglig dekker Nordmøre og Romsdal for Dagbladet.

- Jeg hadde aldri drømt om at mitt navn skulle dukke i samme sammenheng som de fotografene jeg har som store forbilder, sier Hattrem.

Men svindel er det altså ikke. Og helt ut av det blå er Hattrems forbindelse til Vogue ikke:

Svart-hvitt og mørkerom

Hattrem er nå journalist og fotograf, med fotografering mest som bijobb. Den utfører han til gjengjeld med stort engasjement, og forkjærlighet for tradisjonelle teknikker der mørkerom, papir og kjemikalier må til.

Han brukes også av andre fotografer til å foredle bilder med spesielle teknikker. Blant annet har han bearbeidet et slidesfoto av en Jeff Koons-installasjon, som Astrup Fearnley-museet stiller ut.

Tente på invitasjon

Det var denne fotointeressen som fikk Hattrem til å ta utfordringen han fant da han i fjor høst bladde i Vogue Italia. Bladet er ledestjerna i internasjonal fashionindustri med Michael Jackson og Kate Moss som fotoprofiler. De ville bygge opp en Vogue-stall med fotografer, og inviterte unge talent til å sende inn foto.

- Jeg er 37 år og ser meg ikke som ung og lovende på noen måte. Men jeg fikk lyst til å sende inn noe bare på gøy, sier Hattrem.

- Plutselig vant jeg ukas bilde, og fikk et eget nettsted med mine foto på Vogues nettsider.

Mappa dukker opp ved googlesøk på Vogue Hattrem.

Hattrem forteller at Vogue bruker bildene fra disse mappene, men han vet ikke sikkert hvilke som er brukt når.

Moldemannen forteller for øvrig at han bruker en del tid på å bla og lese i internasjonale magasin.

- Jeg får vanvittig mye inspirasjon gjennom det, sier han.

Ordfører på isbjørnskinn

Det var ett av bildene i Hattrem-mappa på vogue. it-sidene som Vogue Italia nå har valgt til utstilling i Milano, fra 19. juli til 10. august.

Motivet er av Svein Tømmerdal, høyesterettsadvokat, tidligere ordfører i Ålesund, og far til dagens ordfører der. Bildet, som har vært på trykk i Vogue, ble tatt til en reportasje i reklamebladet Bymagasinet, som gis ut med lokal vri i mange norske byer.

- Tømmerdal er litt av en type, med isbjørnskinn, seilskute og utstoppete fugler på kontoret. 72 år og fortsatt advokat. Han vil nok like dette, sier Hattrem.

Vil dra nedover

Han syns det er veldig artig at et blad som er kjent for fotografier av verdens superstjerner også vil presentere bilder av en ukjent fotograf og motiv med en person som er ukjent der nede.

Hattrem har tenkt mange ganger at han skulle vært i Milano. Nå er anledningen der:

- Jeg planlegger å pelle meg nedover, ja. Utstillingen er i 10 Corso Como, som så veldig flott ut da jeg sjekket nettsida deres, sier Hattrem. Og:

- Dette er en utrolig artig opplevelse for en som ikke har tenkt tanken på å stille ut et bilde noen gang. Og når jeg nå skal stille ut et bilde for første gang, er det ikke på en lokal kafé, men i Milano!

- Å få en slik mulighet, når du vet hvor mange, mange som er mye flinkere enn deg … Ja, av og til har en litt flaks.