Nisser funnet - jakta fortsetter

Gamle moldenisser dukker opp i kjeller og på loft. Men jakta fortsetter.

  Foto: Odd Roar Lange

Kultur

Molde: Jakta på Jørgen Moens forsvunne nisser gir resultater.

Målet er å finne ut hvor de mange nissene tok vegen etter at de sto utstilt hos S. Pettersson i Molde. Familien til den kjente vindusdekoratøren valgte å gi nissene et liv ved å selge dem til folk som ville ta vare på dem. Her er noen av de forsvunne nissenes historier.

Til Tornes

- Her på garden på Tornes står det en nisse som ble laget av Jørgen Moen, forteller Lars Aarønes.

Moen var søskenbarnet til bestefaren min, Oskar Brudeset. Nissen vår sto hver jul utstilt i butikken til Sigrid Brudeset, Oskars kone og min mormor. Mormor brukte å ha ham som hovedmotiv i juleutstillingen på Krambua, som butikken etter hvert ble hetende. Hun fikk nissen av Jørgen, for å bruke til akkurat dette formålet. Også i Elnesvågen sto ungene klistret til vinduet, akkurat som med nissene hos Petterson i Molde. De kikket nøye på dette eksemplaret, som slo med hammeren si på ei nøtt, forteller Aarønes.

Stille nisse

- Nå funker ikke mekanikken lenger, men jeg mener å huske at hamringen hans og nikkinga med hodet ikke gikk synkront. Det vil si at det så litt mer livaktig ut enn hvis hele bevegelsen hadde vært samkjørt. Jeg har vokst opp med at nissen har stått på utstilling i gangen her hver jul, og den står her fremdeles: Jeg ble mottatt av nissefar da jeg kom fra Oslo og heim hit til ho mor på Tornes før jul, avslutter Aarønes.

Over fjorden

I Brattvåg fins også flere Moen-nisser.

- Jeg har to av de 70 nissene, en med sag og en med kaffe, forteller Bjørn Skjelten i Brattvåg.

- Nissene var i mange år fast innslag i juleutstillingen i butikkene til Brattvåg Elektro. Jeg husker selv at det var stas å gå å se i butikkvinduene før jul på 70-tallet, og da spesielt nissene i elektrovinduene. Nissene ble pensjonert og satt på lager for ca. 8–10 år siden, men ble testet til å være 100 % intakt for 3 år siden.

Hjem til familien

Aashild Westgaard (født Moen) er utvandra måndaling. Nå bosatt i Nord-Østerdalen. Hun forklarer dette om sine to nisser:

- På Skraphandlerbua i Vingelen i Nord- Østerdalen står Hans og Ivar.

Jeg fant dem, utbrente innvendig på Samvirkelaget på Dombås. Jeg fikk kjøpe dem og døpte dem Hans og Ivar etter de to butikkansatte som solgte nissene.

Nissene ble pakken ned i originalkassa fra Molde og da så jeg at avsender var Jørgen Moen som var fetter til far min. Slik kom Hans og Ivar tilbake til familien, avslutter Aashild Westgaard.

Vet du om flere nisser fra Jørgen Moen? Kontakt nissejeger Odd Roar Lange på e-post odd.roar.lange@r-b.no eller på sms 90 58 34 85