Matthew Thomas Berry (25) dirigerer Sekken skolekorps

Fra New York til Sekken

For ti år siden fattet Matt Berry interesse for Norge. Men hadde noen fortalt han at han skulle dirigere et korps på ei lita øy her, hadde han ikke trodd det.
Kultur

Molde: I fjor fullførte Matt Berry mastergraden sin i musikkutøving av basstrombone på Peabody Conservatury i Baltimore, Maryland. Da hadde han fra før bachelorgrad i musikkpedagogikk. Men å få jobb som musikklærer heime, var ikke så lett. Da han fikk nyss om at Camilla Engås ved Molde kulturskole, skulle ut i svangerskapspermisjon, sendte han søknad.

- Jeg har kjent Camilla siden hun var utvekslingsstudent og bodde hos min familie i skoleåret 2000–2001. Året etter var jeg utvekslingsstudent i Norge, og bodde hos familien hennes i Akershus, forteller han, som er vokst opp i småbyen Hopewell Junction, cirka 10 mil nord for New York City.Vil leve av musikken

Det var i løpet av året i Norge, på musikklinje på Lillestrøm vgs. at han fant ut at det var musikk han ville leve av – og at han ønsket å reise tilbake til Norge for å bli bedre kjent med landet. 22. februar i år landet han i Molde, og kunne konstatere at ønskene var oppfylt.

- Det var helt fantastisk, med snø overalt, forteller han entusiastisk om førsteinntrykket av den nye heimbyen.

Nå har 25-åringen 100 prosent vikarstilling ved kulturskolen. For han innebærer dette undervisning av kulturskoleelever i kommunen, samt tre elever ved musikklinja på Molde vgs. I tillegg dirigerer han de rundt 20 korpsmedlemmene i Sekken skolekorps.

- Hvorfor så glad i korpsmusikk?

- I USA er det en lang tradisjon med skolekorps, sier Berry, som sjøl begynte å spille trombone som niåring.

- Det var bare positive opplevelser med det samholdet det gir å spille i korps, mener han.Viktigst å ha det gøy

Nettopp det ønsker han å skal være sentralt e på Sekken også.

- Det aller viktigste er å ha det gøy når man spiller, fastslår han, som så langt stortrives som dirigent på øya.

- Det er en veldig hyggelig gjeng som kommer sammen, forteller han. På sikt gjerne vil ha n ha flere medlemmer i det lille korpset som nå er godt i gang med øvingen til 17. mai, en festdag han allerede har opplevd.

- Det var helt fantastisk å få oppleve det. Det er en annen form for patriotisme her, enn den man opplever i USA 4. juli, mener Berry, som etter at norgesinteressen vokste fram, og etter sjøl å ha opplevd å spille «Ja, vi elsker» i toget i Lillestrøm, også feiret 17. mai på sjømannskirka i New York.

Amerikanerens vikariat utløper til sommeren, men den unge musikklæreren håper skolen vil ha han tilbake igjen til høsten.

- Hvis jeg må tilbake til USA, er det fint på den måten at jeg kommer nærmere familien. Men det ville også være trist. Jeg elsker å bo her og å være en del av det norske samfunnet!