Hoem overrasket over Hamsun-brev

– Jeg er overrasket over at Knut Hamsun ikke forførte Julie Amanda Lous, slik det åpenbart framgår av Hamsun-brevene som nå er åpnet, sier Edvard Hoem.
Kultur

OSLO: For 10–12 år siden hadde han sjøl planer om å skrive ei bok om Knut Hamsun, fram til 15-årsalderen. Han reiste i Hamsuns fotspor både i Norge og i USA og samlet en del materiale.. Men så ble det teatersjefjobb i Molde i stedet. Men i fjor fikk han bruk for det materialet han hadde samlet inn da han skrev librettoen til «Unge Hamsun» som hadde premiere ved Operaen i Kristiansund i februar.

Erotisk.

Her mer enn antyder Hoem at Hamsun hadde et erotisk forhold til musikklæreren Julie Amanda Lous, Kalt Lulli, men han oppholdt seg i Kristiansund 1891–1892. Det var i denne perioden Hamsun blant annet skrev «Mysterier». Men av de etterlatte brevene som ble åpnet i Nasjonalbiblioteket sist mandag går det fram at Hamsun nok ønsket et erotisk forhold, men at hun holdt ham på avstand. – Det overrasker meg at han ikke forførte henne, slik han blant annet fortalte til Hans Martin Nerås som han var mye sammen med i Kristiansund-tida, sier Hoem til Romsdals Budstikke. – Å skryte på seg var vel ikke en ukjent sportsgrein den gang, heller? – Nja, det ville ikke være likt ham det heller. Han var heller tilbakeholden med å antyde noe som kunne binde ham til et fast forhold. Men jeg må lese mer av brevene før jeg kan si noe mer.

Treftes igjen.

I operaen blir det framstilt som om Hamsun forførte Lulli, for så å reise fra byen for aldri å se henne igjen. Men de heftige kjærlighetsbrevene som nå er offentliggjort viser at de seinere møttes både i Paris og København, og at de utvekslet brev til hverandre. – At det nå kommer fram at de treftes igjen overrasker meg vel ikke så mye. Hamsun samtykket også i at de skulle møtes igjen, men så langt har vi ikke hatt dokumentasjon for at de virkelig gjorde det. Og Hamsun forble nok Lullis store kjærlighet i livet, sier Hoem. Se flere kultursaker