Dette er verdens fineste kinosal

Hele Romsdalen ble omgjort til kino da basehoppdrama ble film.
Kultur

7. juli 1984 hoppet amerikanske Carl Boenish fra fjellpunktet Stabben i Romsdalen. Boenish omkom i hoppet - dagen etter at han hadde gjennomført et historisk dobbelthopp sammen med kona Jean fra Trollspiret.

Dobbelthoppet ble gjennomført i forbindelse med opptak til det amerikanske Tv-showet ”That´s Incredible”, og dødsulykken gjorde stort inntrykk langt utenfor Norges grenser – og Boenish regnes som den moderne basehoppingens far.


Oscar-vinner med film om basehopper

7. juli 1984 omkom Carl Boenish (43) i et basehopp i Trollveggen. Nå kommer et amerikansk filmselskap sammen med Boenish' enke til Rauma for å lage storfilm.


Kinopremiere

Lørdag kveld var det norsk førpremiere på dokumentar-kinofilmen om Carls Boenish ”Sunshine Superman” ved foten av Trollveggen.

Og regissør  Marah Stauch, som er på sitt fjerde besøk til Romsdalen, er overbegeistret:

- Dette er utrolige omgivelser. Trollveggen spiller en viktig rolle i filmen, og nå er Trollveggen en bakgrunn for hele kinosalen.

Jeg fanget interessen for å lage filmen om Carl Boenish da jeg ble kjent med historien fordi min onkel var basehopper. Og da vi tok kontakt med enka Jean Boenish, som nå er lykkelig gift på nytt, viste det seg at Carl hadde et enormt filmarkiv i garasjen. Dette har bidratt til omkring halvparten av filmen som har kinopremiere i Norge 2. oktober. Dagen tidligere er det en ekstra førpremiere på Colosseum kino i Oslo, der et gedigent bilde av Trollveggen skal være portal inn til kinoen.

Norsk historie

Lørdag kveld var filmteamet på plass ved foten av Trollveggen for å se den aller første visningen av filmen i Norge. Blant annet sammen med  befolkningen i Rauma,  og for lokale aktører som Fred Husøy som var med på redningsarbeidet under Stabben og  basehopper Tom Erik Heimen som har medvirket i filmen ”Sunshine Superman”.

- Dette er en norsk/amerikansk produksjon med et budsjett på ca 8 millioner kroner.

Filmen skal i januar vises på amerikanske CNN, forteller co-produsent Lars Løge.

- Det har vært fantastisk å gjennom de fire produksjons-årene få være med å lage en film om den del av norsk historie, sier Løge.

Filmen viser en del av den spektakulære naturen i Romsdal som nå bli eksponert for mange millioner amerikanere.