Kvernberg-konsert under fossen

Mange ville oppleve Ola Kvernberg og Mardalsfossen da Eikesdalsdagene åpnet fredag.
Kultur

Med Ola Kvernberg og hans musikere i forgrunnen og den mektige og historisk viktige fossen som bakgrunn, ble fredagskvelden spesiell for de 300 som hadde tatt turen inn til Mardalsfossen.

Mer enn førti år har gått siden fossen var med og markerte starten på kampen mellom naturvern og vannkraftutbygging her til lands. Nå mange år senere er det musikken og naturopplevelsene som står i sentrum når Eikesdalsdagene inviterer til konsert i det mektige naturamfiet.

Se og høre

Publikum har blikket like mye festet mot det høge fossefallet og de enorme vannmengdene som buldrer ned fjellsiden, som på fiolinisten og det hans bassist og perkusjonist bidrar med fra scena. Ørene fylles først og fremst med musikken fra Ola Kvernberg,

Hans Hulbækmo og Ole Morten Vaagen. Men fossen høres godt deg også. Sjøl om lyden fra fossefallet langt i fra er til sjenanse for den folkemusikkinspirerte jazzen som står i fokus på åpningsarrangementet til årets Eikedalsdager.

Langt i fra tannlaust

For hovedpersonen sjøl har Maridalsfossen festet seg på minnet. Ikke først og fremst for den heftige naturvernkampen som på begynnelsen av syttitallet satte fossen og kommunen på kartet. Konserten i går var ikke tannlaus sjøl om Ola Kvernberg som 12-åring holdt på å miste tennene da han besøkte Mardalsfossen for første gang.

- Vi er her for å ta hevn, sa en ironisk frænafiolinst da han introduserte fredagskonserten i den trange og frodige dalen.

- Det kunne gått riktig ille den gang da jeg var her på klassetur ved fossen. Jeg var vilter og aktiv og hoppet fra stein til stein, da det gikk galt. Jeg ramlet og slo ansiktet så hardt mot en stein at fortennene ble slått ut. Min lærer Geir prøvde å berolige meg med at du blir aldri helt den samme etter dette Ola, fortalte hovedpersonen til de mange frammøtte.

En turistattraksjon

 Det var vindstille og ikke en dråpe regn den tiden konserten. Skodda hang langt ned i fjellsiden, men ikke så langt ned at den ødela for utsikten mot fossefallet. En og annen knopp gjorde sitt for å sloss om oppmerksomheten fra fossen og de tre musikerne.

Mardalsfossen er kanskje Nessets største turistattraksjon. I går var de mange som fikk med seg både musikk og foss. Noen langvegsfarende turister hadde ikke fått med seg at det er kulturdager i bygda. For dem var det åpnet for at de bare kunne rusle forbi scena og videre inn mot den enorme fossen.