Villmarksbarna ble Årets Fjellgeit

Prisregnet over NRK Supers serie Villmarksbarna fortsetter - søndag ble de Årets Fjellgeit under fjellfestivalen. Og vinnerne ble svært overrasket.

  Foto: Hogne Bø Pettersen

Kultur

Prisregnet over NRK Supers serie Villmarksbarna vil ingen ende ta. Søndag ble de Årets Fjellgeit under fjellfestivalen. Og vinnerne ble svært overrasket.

– Vi trodde bare at vi skulle komme hit fordi vi ble invitert til å være en del av programmet, forklarer Guro (15) etter å ha fått summet seg.

Lidenskapelige

 «Villmarksbarna» er produsert av TMM Produksjon AS for NRK Super. Serien følger den turglade familien Krempig i Alta, med Runa (9) og hennes søsken Narve (6), Ida (12) og Guro (15) i spissen. Opptakene til serien er gjort av naturfotograf Lars Krempig, far i familien og mamma Inger Anundsen, begge lidenskapelige friluftsmennesker.

Hver episode varer i 12 minutter og det er laget to sesonger med åtte episoder i hver sesong. I sesong to var familien også på tur i Alaska, men stort sett er det turer i nærområdet de tar seerne med på.

Populære

Og dette har virkelig slått an. Ifølge NRK har serien over en million seere, og det er ikke vanskelig å tro dem når vi ser alle ungene som flokker seg rundt familien for å få lov til å bli tatt bilde av sammen med dem.

Men eldste i søskenflokken, Guro, er ikke med på at de er kjendiser. – Nei, det jeg føler det i hvert fall ikke sånn. Vi er egentlig bare en helt vanlig familie som også driver på med håndball og andre fritidsaktiviteter. Det er bare det at i helgene drar vi kanskje litt mer på tur enn andre familier.

Kanskje fra Romsdal i sesong 3?

Pappa Lars sier at han fikk hakeslepp da han hørte de hadde vunnet. – Og for en fantastisk tittel, å bli kåret til fjellgeit, sier han kjempefornøyd. – Vi var klare for å juble for en annen vinner, for det er jo litt av en liste av mennesker som har fått denne før.

Familien har også fått pris for å være god ambassadører for Alta og Finnmark, men Lars sier at det kan være mulighet for å se andre fylker også i sesong 3. – Nå filmet vi veldig mye da vi gikk over Romsdalseggen, sier han med et lurt smil. – Men jeg kan ikke love noe, ha ha!

Juryens begrunnelse

«På kort tid har familien Krempigs filmsnutter blitt sett av hundretusener mennesker. Hvor mange mennesker som har blitt direkte inspirert av dem og lagt ut på tur, inspirert av Villmarksbarnas sprudlende friluftsliv, får vi nok aldri vite. Men vi er sikre på at smitteeffekten er stor.

Så er det et paradoks at en TV-serie kan inspirere så sterkt at folk pakker sekken for å komme seg bort fra den samme TV-en.

Pappa Lars Krempig og mamma Inger Amundsen har ikke bare klargjort uttrykket «barn ingen hindring.» De har til fulle bevist det. Og man får ser naturopplevelser og mestringsfølelser som man går glipp av, uten barn.

TV-serien viser også at de mest spennende opplevelsene i naturen, ligger rett på andre siden av dørstokken og er helt gratis.  Ingen tivolikarusell kan måle seg med naturen.

Serien har rett og slett vært en utrolig inspirasjon til det enkle friluftslivet.

Vi er svært mange som setter pris på dere!»