Direktøren har taket på det

Allerede et halvt år før åpning er cruiseturistene svært interessert i nybygget i tre med de spisse toppene.
Kultur

– Utvendig er flere stillas revet, men det gjenstår noe bordkledningsarbeid på nordre bakvegg. Så skal selvsagt taket legges. Innvendig er det det indremedisinske arbeidet som har fullt fokus. Altså tarmsystemet av elektrisitet, ventilasjon, lys og lyd. Alt legges under gulvet og i taket, slik at det ikke blir synlig, forteller museumsdirektør Jarle Sanden.

Han har hatt så mange omvisninger i og rundt nybygget at han nesten går surr i hva han har fortalt til hvem.

– Cruiseturistene strømmer til, lenge før bygget står ferdig. Det er ingen tvil om at markedet er interessert, sier Sanden.

– Hva skyldes den store interessen for en byggeplass?

– Dette er et moderne bygg av tre. Et lite stykke Norge, med en helt spesielt form, sier Sanden.

Den nye kaféen blir kafé Mali

Nyheten om at kafé Mali, oppkalt etter både Mali Haukebø og Mali Furunes, legges ned i den idylliske bygata, har skapt reaksjoner.

– Det er dårlig økonomi i kafédrift. Vi har bare råd til å drifte én, sier Sanden, og legger til at det jobbes med meny og driftskonsept for den nye Kafé Mali.

– Neste mandag kommer første leveranse av spiletaket innvendig. Det jobbes også med å legge industriparkett i eik på gulvene, sier Sanden, og legger til at det er rundt 30 i arbeid på byggeplassen.

Det store skrekkscenarioet for alle museumsbygg er brann. Det gjelder også nymuseet, som i stor grad består av limtre og massivt treverk.

– Brannsikkerheten er på høyste nivå. For arkiv og gjenstandsmagasin er det lagt opp til gasslokking. Vann vil jo ødelegge alt, sier Sanden.

Flere leverandører valgt

Datoen for overlevering av nybygget til Romsdalsmuseet er 1. september.

– Er dere i rute, økonomisk og tidsmessig?

– Ja, det ser ut som vi kommer i havn økonomisk, sier Sanden, og forteller at innflytting i kjelleren vil skje først. Åpning for publikum blir etter nyttår 2016.

Også leverandører til hovedutstillingsrommet og på interiør er nå valgt.

– Det er Hauken Handverkstjeneste som skal levere scenografien, mens Lindbak sørger for det tekniske utstyret, sier Hilde Stenmark Kvennes, formidlingsleder ved museet. Lindbak er også leverandør på såkalt løst interiør – som stoler og bord i kaféen – mens estiske Fratellig Group og Haugland Interiør står for fast inventar og spesialmøbler, som biblioteksinnredning og butikkinteriør.

Tre i alle overflater

Det første som slår en i møte med nybygget, er den massive bruken av tre.

– Det er 200 kubikkmeter massivt tre og limtre i bygget, 2500 kvadratmeter utvendig panel – og tilsvarende innvendig – 1800 kvadratmeter på taket, samt 1500 kvadratmeter tregulv inne – og tilsvarende mengde i spiletak og panelhimling, opplyser Helge Rønning hos Expro.