«Det morsomste jeg har gjort i mitt arbeidsliv»

Ane Dahl Torp om forestillingen Haugtussa i Molde.

Laget forestilling på kammerset: Ekteparet Sjur Miljeteig og Ane Dahl Torp kommer begge til Molde denne uka. De spiller sammen i forestillingen Haugtussa under teaterfesten, og Sjur holder i tillegg konsert i Storyville torsdag kveld sammen med Per Oddvar Johansen. Foto: Dag Jenssen 

Kultur

Når Ane Dahl Torp inntar teaterscena på Plassen 
for første gang, er det sammen med ektemannen Sjur Miljeteig 
og en flokk plastikkdyr 
i en rocka utgave av Haugtussa.

Femmere på terningen. Langt flere oppsetninger enn planlagt. Folk som kommer tilbake to og tre ganger. Og nå Vestlandsturné.

– Haugtussa har blitt en større suksess enn forventet?

– Definitivt! Vi skulle egentlig bare spille fem forestillinger. Nå har det blitt over 40. Jeg og Sjur laget den jo mest for gøy, hjemme på kammerset, forteller Ane Dahl Torp.

Haugtussa som rockekonsert

Kristiansund Kirke Kunst og Kulturfestival (KKKK) har noe av æren for at hun hentet fram Arne Garborgs diktverk fra 1895 om den magre, mørke og mjå gjeterjenta Veslemøy

– De ringte fra KKKK for tre år siden og lurte på om jeg kunne lese et eller annet. Det var jo en veldig åpen forespørsel, så jeg lurte på hva slags musikk de skulle spille. Og fikk Grieg til svar. Så kastet jeg det bare ut: Ja, vil dere ha noe Haugtussa, da kanskje? Det synes de var en utmerket idé, sier Ane, som lagde en 20 minutts versjon til festivalen.

– Jeg satt hjemme i sofaen min og leste diktet. Og ble faktisk redd! Veslemøy er synsk, og møter de underjordiske makter. Det er som et eventyr for voksne. Eller en spøkelseshistorie, sier Ane, som fant samarbeidspartneren i eget hus.

– Mannen min er en fantastisk komponist og jazztrompetist. Vi har laget forestillingen slik vi liker den. Langt unna Grieg, mer som en rockekonsert. Han med sin trompet og elektronisk utstyr, og jeg med min versjon av diktet, som jeg har klippet og limt i. Det har blitt en historiefortelling på lydflater, forteller Ane.

– Til tross for en uortodoks versjon av et nasjonalromantisk verk - forestillingen har blitt godt mottatt av folk i alle aldre?

– Ja, både i min foreldregenerasjon, som har et forhold til Haugtussa fra før, men også de yngre. Forestillingen favner ekstremt bredt i alder. Jeg tror det er fordi den er så musikalsk. Og Garborg; det er jo verdenslitteratur. Språket er kronglete og snirklete, men fantastisk gøy. Jeg har latt den nasjonalromantiske ideen ligge, og konsentrert meg om Veslemøy, sier Ane.

– Hva er det ved historien som fascinerer deg – og publikum?

– For meg er det mørket, villskapen, driftene. Og lengselen etter naturen, det rene og skjønnheten; og samtidig, dragningen mot det destruktive. Det har noen likhetstrekk med rockemusikken, sier Ane.

Hjemmelaget

Skuespilleren, som startet karrieren sin ved Teatret Vårt i Molde, forteller at hun og Sjur har gjort nesten alt arbeidet selv med forestillingen.

– Erik Ulfsby (teatersjef ved Det Norske Teatret, journ.anm) var innom et par ganger for å forsikre seg om vi var på rett spor. Ellers er alt hjemmelaget. Og det er nesten ikke scenografi. Siden Veslemøy er gjeterjente, har jeg vært på Riktige Leker og kjøpt sånne små plastdyr som ungene mine har. Det er bare å pakke ned i kofferten, sier Ane.

– Når forestillingen så tydelig har deres signatur og den blir en slik suksess – det må være ekstra stas?

– Ja, det er klart. Dette er det morsomste jeg har gjort i mitt arbeidsliv. Jeg gleder meg til hver eneste forestilling, sier Ane, som sist var i Molde i forbindelse med konferensierjobben for Moldejazz i fjor sommer.

– Da jeg fikk se Plassen, tenkte jeg: Jeg må komme meg dit og spille. Jeg har jo et ekstremt spesielt forhold til Molde. Det er min hjemby som skuespiller; en by og et teater som sitter i hjertet og ryggraden min. Jeg fikk gjort så mye bra ved Teatret Vårt i Molde, det kan virkelig ikke overvurderes, sier Ane, som gleder seg stort.

– Og så får vi spille ekstraforestilling! Det er så bra, at folk vil komme, sier Ane, som reiser til Molde først samme dag.

– Sjur holder konsert med sine Svakstraumimprovisasjonar torsdag, mens jeg kommer først dagen etter. Så blir vi til lørdag. Det blir et kort besøk denne gangen, sier Ane, som for tida er aktuell i den heftige og krevende rollen som Mor Courage og barna hennar.

– Etter et slikt samarbeid – kommer det mer fra duoen Miljeteig og Dahl Torp?

– Å ja. Vi skal jobbe mer sammen, vi. Men akkurat med hva kan jeg ikke fortelle om ennå.

HVA: Haugtussa (teater) og Svakstraumimprovisasjonar (konsert)

TID OG STED: Teater fredag 21. mars kl. 19.00 (utsolgt) og kl. 21 (billetter igjen), konsert kl. 19.00 i Storyville torsdag 20. mars kl. 20.00