Starter strikkeferie i Rauma

Torill Bakke var på strikkeferie i Italia. Og ble så inspirert at hun nå etablerer konseptet i Rauma.

Planlegger åtte strikkeferier: Torill Bakke og hennes medhjelpe Mette Kroken Nygård i strikkemodus i sofaen på den restaurerte skolestua, som skal være et av flere steder strikketuristene besøker under ferien.  Foto: Matti Bernitz

Nyrestaurert skolestue: Skolestua fra 1872 ligger på Sogge og leies ut av familien Bakke.  Foto: Matti Bernitz

Kultur

Har du ikke hørt om strikkeferie? Det hadde ikke Torill Bakke fra Åndalsnes heller, før hun så begrepet på forsida av et ukeblad.

–  Jeg har vært på vinferie, kunstferie og sykkelferie. Vanligvis med flere kilo garn i kofferten, i håp om å få tid til å strikke. Uten at det nødvendigvis har blitt slik. Så oppdaget jeg tilbudet om «Knitting in Tuscany», som egentlig for lengst var fullbooket. Heldigvis fikk jeg tak i en avbestilt plass, forteller Torill Bakke, som reiste til Italia sammen med søsteren.

Og kom hjem med en ide om en helt ny oppskrift på ferie i Rauma.

Første arrangement på plass

Allerede i slutten av februar kommer de første strikkeferierende til Åndalsnes. De skal ha hotell Aak som base, og blant annet få ha strikkeguruene Arne & Carlos på besøk ei hel uke.

– Jeg har ambisjoner om fire slike heluker og fire langhelger i 2015. Antall deltakere er maks 18, sier Torill Bakke og forteller at de første strikketuristene kommer fra USA.

– I Toscana møtte jeg arrangøren, ei amerikansk dame som har turer både til Italia og Frankrike. Vi skal nå samarbeide, forteller Bakke.

– Hvor stort er potensialet for strikkeferie?

– Det er enormt stort, slik jeg ser det. Det er stor interesse for strikking både i Norge og utlandet. Arne & Carlos har 170.000 følgere på facebook. På strikkesamfunnet Ravelry er det fire millioner. Jeg ser derfor fire millioner muligheter, sier Bakke.

– Hvorfor er Rauma riktig sted for etablering?

– Jeg kan ikke tenke meg noe sted i verden som egner seg bedre. Her har vi sau på beite, Hau`n håndlaga, Thuen vingård, Rosvang og Rampestreken. Og ikke minst, her har vi produksjon av ull, sier Bakke som har planene klare for det første besøket: De skal tøye strikken med yoga. Besøke Skolestua, som Bakke leier ut til turister. Og lære bort strikke mens du går-teknikken, som særlig amerikanerne har uttrykt stor interesse for.

Et liv med strikkepinner

Bakke har i 15 år jobbet hos Rauma Ullvarefabrikk. Markedskoordinatoren har nå redusert stillingen med 20 prosent for å bruke tid på å etablere enkeltmannsforetaket Strikkeferie.

– Jeg er utrolig glad i og stolt av produktet vårt. At fabrikken eksisterer her på Rauma er en forutsetning for konseptet. Jeg har mange gode kolleger og samarbeidspartnere. At jeg nå satser på strikkeferie, er et utspring av ny lidenskap for strikking, sier Bakke, som har levd med strikkepinner både på jobb og fritid og ikke kan tenke seg et liv uten.

– Hvor mye har du satset på nyetableringa?

– Foreløpig mest timer, sier Bakke, som har søknad om støtte inne hos blant annet Innovasjon Norge.

– Behandlingen går ikke helt i samme tempo som meg. For her blir det strikkeferie i uke 10. Uansett, sier Bakke, som har ventet med å gå ut med planene til nettsida strikkeferie.no var lansert. Det ble den seint mandag kveld.