Kulturår med Nesbø-morder

2015 blir året da en Hollywood-stjerne inntar norsk teater. Det blir en filmvår med mange kvinnelige regissører, og Jo Nesbø presenterer en dyslektisk leiemorder.

Jo Nesbø kommer med bøker om en ny hovedperson neste år.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kultur

Etter ti år med Harry Hole-bøker kommer Jo Nesbø i mars med «Blod på snø», en thriller om den forelskede, ordblinde leiemorderen Olav Johansen. Bok to, «Mere blod», kommer i august.

Bokåret kan også by på en ny roman fra Johan Harstad, «Rothkodager», Kurt Aust kommer med Tour de France-thrilleren «Dødt løp» og Dag Solstad kommer med essaysamling for første gang på ti år, for bare å nevne noen titler. Dessuten skal Pippi Langstrømpes 70-årsdag feires i det nye året.

Mykle-jubileum

Kulturåret 2015 kan også by på et forfatterjubileum. Det er 100 år siden Agnar Mykle ble født, og det markerer Nasjonalbiblioteket med en hovedutstilling til høsten. Bibliotekene blir tilbudt en plakatutstilling, og det blir også en egen forskningskonferanse der Mykles forfatterskap er tema.

– Hovedutstillingen kommer til å bli bygd rundt «Sangen om den røde rubin», både utgivelsen og rettssaken, sier forskningsbibliotekar Trond Haugen ved Nasjonalbiblioteket.

Fra filmfronten meldes det om en vår med ti norsk kinopremierer.

– Det blir en filmvår preget av kvinnelige regissører og ikke minst debutanter med svært originale historier, sier informasjonsdirektør Mette Tharaldsen i Norsk filminstitutt til NTB.

Fem av vårens filmer er regissert av kvinner: Charlotte Blom med «Staying Alive», Tonje Hessen Schei med «Drone», Yngvild Sve Flikke med «Kvinner i for store herreskjorter», Aslaug Holm med «Brødre» og Anne Sewitsky med «De nærmeste».

Det kommer også nye filmer med Solan og Ludvig, Karsten og Petra, Knudsen & Ludvigsen og Doktor Proktor

Liv Ullmann får på nyåret hedersprisen Nordic Honorary Dragon Award under filmfestivalen i Göteborg.

Amerikansk Othello

Norsk teater får i 2015 besøk av Hollywood-stjernen Bill Pullman, kjent fra filmer som «Independence Day» og «Mens du sov». Pullman skal spille tittelrollen i «Othello» på Den Nationale Scene i Bergen, i regi av kameraten Stein Winge.

– Jeg gleder meg veldig til dette, sa Pullman til NTB da han var på plass i Bergen rett før jul.

En av de første teaterpremierene på nyåret blir «Brand» på Det Norske Teatret. Det er en av forestillingene avtroppende sjef for Riksteatret, Ellen Horn, trekker fram når vi ber henne nevne noen av godbitene for våren.

– Selv om jeg aller helst vil anbefale Riksteatrets repertoar for våren 2015, så må jeg jo innrømme at det er mye spennende i vente på andre scener også: Jeg skal garantert se Svein Tindberg spille Brand, med Agnes Kittelsen i rollen som Agnes, og i Kjetil Bang-Hansens regi, sier Horn.

Hun gleder seg også til å se regissør Jonas Corells oppsetning av sin egen tekst «Vi gnager på tidens knokler» på Nationaltheatrets amfiscene.

– Han er en fabelaktig, kreativ fyr, så jeg har store forventninger til å bli utfordret og filleristet og få noe å tenke på, sier Horn.

Etter ti år som sjef for Riksteatret overlater hun 1. april neste år sjefsstolen til Tom Remlov.

Vinyl på utstilling

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design kan neste år blant annet by på utstillingen «Plateomslag. Vinylens tilbakekomst». Utstillingen viser epokegjørende internasjonale og norske omslag fra 1940 til i dag. I tillegg til plateomslagene vises også platespillere fra forskjellige tidsepoker. Utstillingen åpner i juni.

På Nasjonalgalleriet vises neste år blant annet en utstilling med Hannah Ryggens (1894-1970) arbeider. «Verden i veven» er tittelen på utstillingen.

Nasjonalmuseet sender også utstillinger ut på turné. I år sendes det blant annet ut en vandreutstilling med tittelen «Snorre og Ringenes Herre». Her ses det på slektskapet mellom illustrasjonene til Snorres kongesagaer og Ringenes herre-filmene.