Tippet rett vinner – igjen

Øystein Hauge er Nobelprisen i litteratur-nerd. Han hadde vinneren på sin kortliste – igjen.  

- Litt skuffet. - Jeg oppfatter nok at dette er en pris for «lang og tro tjeneste», til en forfatter med stor produksjon og mange store priser, sier Øystein Hauge, sjøl forfatter.  Foto: Kjell Langmyren

Kultur

Før bekjentgjøringen av Nobels litteraturpris i fjor, skrev Øystein Hauge et essay om hvorfor Alice Munro kom til å få Nobelprisen i litteratur. Det slo til.

I en epost til Romsdals Budstikke onsdag kveld, presenterte han igjen sitt heteste tips – sammen med et par andre navn.

«Eg trur sørkoreanske Ko Un kan vere namnet (eller om vi skal over fjorden til Japan og Haruki Murakami). Nei. Eg trur på Ko Un», skrev han.

Tre navn nevnt

Han nevnte imidlertid én til – franske Patrick Modiano. Og ham ble det altså. Ikke verst, blant alle verdens ypperlige forfattere. For det finnes ingen liste med «nominerte» man kan plukke fra.


Franskmann fikk Nobelprisen

Jon Fosse fikk den ikke. Det ble Patrick Modiano som stakk av med Nobels litteraturpris.


- Er du klarsynt, Hauge?  

- He he – jeg er nok ikke det. Jeg kan ikke si hvilken dag det vil rase fra Mannen. Men jeg er over snittet interessert i verdens største litteraturpris, og har vært med i diskusjonsgrupper om mulige kandidater i alle år, sier han.

- Så kan man jo treffe av og til. Det er artig!

Hauge er enig med andre kommentatorer i at Modiano ikke var særlig forutsigbart.

- Men han har vært nevnt som kandidat i mange år, så helt overraskende var det ikke.

- Tradisjonell

Hauge understreker at han ikke har lest noen bøker av prisvinneren, som av sin store produksjon bare har gitt ut tre bøker på norsk: «Gater i mørke», «Ungdomstid» og «Søndagene i august».

- Men jeg har lest mye om ham. Forfatterskapet hans omtales som ganske tradisjonell etterkrigslitteratur. Så jeg er enig med NRKs Marta Nordheim – valget vekker ikke særlig begeistring.

Håper på neste år

Så håper Hauge at hans favoritt Ko Un når helt opp når Svenska Akademien skal gjøre sitt litteraturpris-valg i 2015.

– Da tror jeg han vil få prisen. Ko Un er en fantastisk poet. Han har for øvrig vært i Molde på Bjørnsonfestivalen og på Lillehammer, sier han.

Ko Un har gitt ut 22 bind under en felles tittel, med ett dikt om hvert av alle de menneskene han har møtt gjennom livet.

Skuffet

Hauge innrømmer at han ble litt skuffet over årets valg.

- Jeg oppfatter nok at dette er en pris for «lang og tro tjeneste», til en forfatter med stor produksjon og mange store priser, sier han.