Franskmann fikk Nobelprisen

Jon Fosse fikk den ikke. Det ble Patrick Modiano som stakk av med Nobels litteraturpris.
Kultur

Dette opplyste Svenska Akademien på en pressekonferanse i Stockholm torsdag.

Juryen sier at Patrick Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden».

Prisen er på 8 millioner svenske kroner.

Tap og hukommelse

Modiano har skrevet en rekke romaner om tap og hukommelse. Han leker ofte med sjangrene, og romanene er relativt korte på litt over 100 sider.

Han er en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere og har flere ganger blitt nevnt som en kandidat til nobelprisen.

På forhånd var Modiano ikke blant de heteste kandidatene til å vinne årets pris. Torsdag morgen lå han på sjette plass på listen til spillselskapet Ladbrokes.

Fransk for 11. gang

Flere av Modianos romaner er blitt filmatisert, blant dem «Lacombe, Lucien». I 1974 regisserte Louis Malle filmen med samme navn. Handlingen utspiller seg i en fransk by i Vichy under annen verdenskrig.

Modiano er den ellevte franskmannen som får nobelprisen i litteratur.

- Et overraskende valg, sier NRKs litteraturkommentator Marta Norheim, som ikke har lest noen bøker av franskmannen.

Hun mener Svenska Akademien er "forelsket i Frankrike" siden landet har fått flere Nobelpriser i litteratur - dette er den ellevte. 

Fakta om Patrick Modianos forfatterskap

* Modianos romaner har ofte tema fra annen verdenskrig. Hovedpersonene har gjerne et flertydig forhold til okkupasjonen.

* Modiano er en av de franske forfattere som tydeligst har brutt med «nyromanen» og forteller en tradisjonell, engasjerende historie.

* Blant bøkene hans er «La Place de l'étoile» (1968), «Villa Triste» (1975), fra Algerie-krigen, «Une jeunesse» (1981; norsk oversettelse «Ungdomstid», 1982), «Rue des boutiques obskures» (1978; norsk oversettelse «Gater i mørket», 1982), «Dimanches d'août» (1978; norsk oversettelse «Søndager i august» (1988) og «Dora Bruder» (1997).

* Har også skrevet manus til filmen «Lacombe Lucien» (1974) av Louis Malle.

* Modiano regnes blant Frankrikes mest markante forfattere fra slutten av 1900-tallet og er tildelt en rekke litterære priser.

Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia