Ny bok fra Brageprisnominert Aukra-forfatter

Harald Nortun pløyet gjennom Mark Twain, Torill Thorstad Hauger og Mikkjel Fønhus (!) på Aukra bibliotek som barn. Nå gir han ut sin sjette bok – i håp om å skape leseglede for dagens barn og unge.

UTE MED NY BOK: Forfatter Harald Nortun fra Gossen.  Foto: Benedikte Skarvik

SKRIVER FOR BARN: Spådama i 7B beskrives en his- torie med både mye humor og alvor. 

Kultur

– Å flytte til et nytt sted der man ikke kjenner noen er skummelt og befriende på samme tid. Det er ukjent og kan være fælt at man ikke kjenner noen, men samtidig starter man med blanke ark, og kan begynne helt på nytt, sier forfatter Harald Nortun (47) fra Aukra bosatt i Trondheim.

Spådommer i oppfyllelse

Nylig utkom Nortuns sjette utgivelse, Spådama i 7B, på Samlaget. Hovedpersonen Nina kommer flyttende fra Brüssel med mora. Nærmest ved et uhell får klassen inntrykk av at hun kan spå.

SKRIVER FOR BARN: Spådama i 7B beskrives en his- torie med både mye humor og alvor. 

– Nina spinner videre på det, og så kommer det litt ut av kontroll. Spådommene ser nemlig ut til å bli oppfylt, så det faktisk virker som om hun kan spå. Det virker ganske splittende på denne klassen. Noen synes det er kult, andre synes det er tull. Sånn er det jo faktisk for mange av oss voksne også. Debatten rundt mennesker som sier de har forskjellige evner, eksempelvis Snåsamannen eller Sjaman Durek, blir veldig polarisert. Jeg ville grave litt i denne konflikten, sier Nortun.

Storleser i barneåra

Førsteinntrykk og hvordan man skal forholde seg til hvordan folk ser på en er sentrale tema i boka. Hovedpersonen tror ikke på spådommer sjøl, men utnytter det og vikler seg inn i noe hun egentlig ikke synes er greit.

– Dette er din sjette utgivelse rettet mot barn, hvorfor skriver du for denne aldersgruppa?

– Det er ikke så lett å svare på, men kanskje fordi jeg sjøl leste mange bøker i denne alderen. Jeg syntes det var veldig givende, og vil at barn skal oppdage den samme lesegleden jeg hadde, sier Nortun.

Nortun var en flittig bruker av Aukra bibliotek i barndommen.

– Hva leste du i denne alderen sjøl?

– Jeg leste Robinson Crusoe, Tom Sawyer av Mark Twain, Mesterdetektiven Blomquist, blant andre. Torill Thorstad Hauger hadde flere fengende bøker fra vikingtiden og middelalderen. Og Mikkjel Fønhus, sjøl om han overhodet ikke er noen barnebokforfatter, ler Nortun.

Leser «alt» av ny barnelitteratur

Nortun er utdannet litteraturviter, tidligere lektor ved NTNU i Trondheim og jobbet en tid i Trondheim Litteraturfestival. Nå sitter han i det litterære råd i NBU – Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, og har sitt fulle hyre med å lese alt som kommer av ny norsk litteratur for barn og ungdom. De vurderer også stipendordninger, innstiller til litterære priser og deler ut en årlig debutantpris.

– Hvordan er stoda i norsk barne- og ungdomslitteratur?

– Bokhøsten står for døra, og det er mye god lesing. Utgivelsene holder jevnt over høg kvalitet. Det er verdt å framheve bredden i barne- og ungdoms- litteraturen. Den norske innkjøpsordningen gjør at det kjøpes inn bøker til biblioteket – også bøker som ikke nødvendigvis selger så mye. Det gir et utvalg av mange ulike sjangre, som humor, spenning og krim. Sistnevnte er mest populær.

Tror barn leser mindre

– Hvordan er salget av dine egne utgivelser?

– Jeg selger ikke veldig mye, men den forrige boka, Blå flaggermus, som ble nominert til Brageprisen, er nylig trykket i nytt opplag. Eksperimentet, som kom i 2015, er solgt til fire land. Det er jeg også fornøyd med, sier Nortun.

– Den teknologiske utviklingen har kanskje sugd barna mot skjermen og bort fra bøkene? Leser barn færre bøker nå enn før?

– Det ser sånn ut. Jeg har ikke forskningstall å vise til, med det er ting som tyder på at i alle fall gutter leser mindre. Heldigvis finnes et stort utvalg der ute for den som leter, sier Nortun.

Spådama i 7B har et opplag på 2500.