Kommer til Møre og Romsdal for å filme Mission Impossible

Skal Tom Cruise ta Raumabanen?

Mission Impossible-produksjon får filme i Norge, hovedsakelig i Møre og Romsdal – til tross for koronarestriksjonene.

Tom Cruise i en scene fra "Mission: Impossible - Fallout."   Foto: Chiabella James/Paramount Pictures and Skydance via AP, File)

Kultur

Norske myndigheter gir unntak for produksjoner som har fått tilsagn fra Norsk filminstitutt (NFI) om tilskudd fra intensivordningen.

Mission Impossible 7 har fått tildelt nær 50 millioner kroner fra NFI, og produksjonen blir nå gitt et helt spesielt unntak fra de oppdaterte reiserådene som ble presentert fredag.

– Produksjonen vil bli gjennomført under et omfattende smitteregime. Deltakerne vil være avgrenset fra andre under oppholdet i Norge, og det betyr at det ikke er alle som får se disse kjekkasene, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på pressekonferansen.

Hvor de skal filme er delvis hemmelig, men kulturminister Abid Raja sier til NRK at de hovedsakelig skal filme i Møre og Romsdal.

– Mission Impossible-crewet skal bruke 6 millioner kroner på smitteverntiltak mens de er her, med eget helsepersonell og daglige febermålinger. Og så skal de være underlagt kommunelegens regime mens de er i Møre og Romsdal, sier Raja til NRK.

«Mange har spekulert i at naturskjønne Raumabanen kan være aktuell,» skriver NRK i sin sak om nyheten.

Snakket med Raja på telefon

Den sjuende Mission Impossible-filmen vil starte produksjonen allerede i i slutten av august, ifølge NRK.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Tom Cruise hadde forsøkt å snakke med statsminister Erna Solberg (H).

I forrige uke fikk Cruise en prat med kulturminister Abid Raja om å få legge produksjonen til Norge, skrev VG.

– Vi klarer nesten ikke vente med å komme tilbake til dette vakre landet, sa Tom Cruise, og la til at han liker absolutt alt ved Norge, blant annet folket, kulturen og den spektakulære naturen.

Den forrige Mission Impossible-filmen gjorde en rekke opptak i Norge, og flere intense scener ble filmet på Preikestolen i Strand kommune utenfor Stavanger.

Strenge smittevernstiltak

Den amerikanske produksjonen vil gjennomføre en rekke strenge smitteverntiltak, og de har opplyst at de blant annet vil ha daglige egenerklæringer og temperaturmålinger.

Det vil også være helsepersonell til stede kontinuerlig, og de vil ha en mobil testlab for covid-19.

– Nå kan utenlandske filmproduksjoner igjen filme i norske landskap. Det er veldig gode nyheter også for den norske filmbransjen, som dermed unngår å gå glipp av oppdrag og viktig erfaringsbygging. Jeg er glad for at vi fikk på plass dette unntaket så raskt, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) i en pressemelding.