NY EPISODE AV PODKASTEN UT OG JAZZE

Hør stjernesjåførens elleville historier om Miles Davis, James Brown og B. B. King

I 14 år kjørte Svein Åge Johansen noen av verdens største stjerner for Moldejazz i en svart Cadillac. Nå er hans store ønske at bilen skal komme tilbake til Molde, lagret på et jazzmuseum.
Kultur

I fjerde episode av podkasten Ut og jazze møter du to som har jobbet som frivillige på festivalen i nær 40 år: Svein Åge Johansen som sjåfør og leder av artisttransportkomiteen, og kona Wenche Eli Johansen som artistansvarlig.

Eget artistområde i stua: Både Wenche Eli og Svein Åge Johansen vil ha jazzmuseum i Molde. – Vi har mye materiale å bidra med, forteller de.  Foto: Bjørn Brunvoll

– Miles forlangte både smultringer og limousin i raideren, og som kongesjåfør i Møre og Romsdal fikk jeg spørsmålet om å kjøre ham. Jeg visste ikke hvem Miles Davis var engang, men skjønte fort at han var stor. Jeg måtte høre på musikken, jeg likte det ikke, men tenkte at når jeg kjører kongen, kan jeg vel hente ham også. Da Miles spurte i bilen om jeg likte musikken hans, og jeg sa nei, smilte han, klappet meg på skulderen og sa: Let’s be friends, forteller Johansen om begynnelsen på sitt Miles-eventyr.

Vil ha Cadillac-en tilbake til Molde

Isbryteren 2: Sjåføren hadde tre Cadillac-er; først en hvit limousin, og deretter en svart. Begge bilene fikk tilnavnet «isbryteren» (The Icebreaker). Det er den svarte bilen Svein Åge Johansen ønsker hjem igjen til Molde.  Foto: Vera Henriksen

Sjåføren forteller at han hadde flere biler. Den første kaller han Kongebilen, det var en hvit Cadillac limousin, 1975-modell. Den fikk også tilnavnet isbryteren (Icebreaker) på grunn av størrelsen, vekten på fire tonn og de 200 hestekreftene under panseret.

– Deretter arvet den svarte limousinen, den jeg hadde lengst, isbryter-navnet. Jeg har hatt tre Cadillacer og flere andre biler, som Mercedes. Den hvite vet jeg ikke hvor ble av, den svarte har vi en liten dialog på at kanskje kommer tilbake til Molde, sier Johansen.

Hans ønske er at den svarte Cadillac-en skal returnere til Molde som en kjørbar bil, men lagret på et jazzmuseum.

– Den har en lang historie, jeg hadde den i 14 år i Moldejazz sin tjeneste, sier Johansen, som har innredet et helt rom i stua med minner, bøker, utklipp og bilder fra et langt liv på frivillig jobb for jazzfestivalen.

– Vi har ikke engang plass til alt. Men vi skal ha et jazzmuseum, vi snart, og da har vi mye å bidra med, i skuffer og skap og kister, forteller Wenche Eli Johansen.

Signert Miles Davis: Miles Davis sin illustrerte hilsen i boka kalt Caddilog til Svein Åge Johansen etter et sjåføroppdrag i Oslo i 1988.  Foto: Vera Henriksen

– Gjesteboka er et klenodium. Der har samtlige som har sittet i bilen har tegnet og skrevet og signert. Den bør følge bilen hvis den kommer tilbake. Den heter Caddilog. Se her, Miles Davis har tegnet i den, forteller Wenche, mens Svein legger til at jazzstjernen også laget en fin tegning som henger på veggen på museumsrommet: «For Wenche from Miles».

Den gjeve gjestelista fra bilen består for øvrig av stjernenavn som Van Morrison, Etta James, Bob Dylan, Herbie Hancock, Ray Charles, Dee Dee Bridgewater, B.B. King, John Scofield, James Brown og mange flere.

Mange stjernemøter: Her fra ett av sjåførens mange artistmøter, med Leonard Cohen i 2009.   Foto: Vera Henriksen

Stjernene kjøpte sju jakker og fire pelser

Flere av historiene om Svein Åge og Miles er udødeliggjort i Teatret Vårt og Henning Mankell sin forestilling «Driving Miles», som skulle vært vist igjen på årets festival og fortsatt spilles på teaterscener i inn- og utland. I podkasten forteller Svein at han også har blitt oppfordret til å lage bok av alle de unike historiene.

– Med Herbie Hancock kranglet jeg om når de landet på månen. Det var artig at vi snakket om andre ting enn musikk. Miles Davis ville vite hva vi driver med i Molde, hva de driver med på Vestnes, han var fascinert av fjorden, det var juli, og speilblank fjord, han så snø på fjelltoppene, og spurte om alt var is, og jeg måtte svare diplomatisk: Not entirely, humrer sjåføren.

Et helt museum av gamle minner: Hjemme hos Wenche Eli og Svein Åge Johansen er et helt rom innredet med minner fra Moldejazz og Bjørnsonfestivalen.  Foto: Bjørn Brunvoll

Wenche forteller også om da Miles spurte hvor hun hadde kjøpt jakka si, en hvit jakke med skulderputer.

– Så gikk jeg ned i Storgata og hentet sju jakker til ham, han slengte av seg og prøvde den ene etter andre, og endte opp med alle sammen, forteller Wenche, som sammen med Svein også skaffet fire-fem pelser til James Brown.

I podkasten får du også høre den beste Miles-historien av dem alle, om hva som er drivkraften bak å drive med frivillig arbeid over flere tiår – og hvordan de to opplevde å bli koronafaste på Sicilia i vår.

– 2020 skulle være mitt siste år som artistansvarlig. Nå har vi valgt det bort, og det var heller ikke behov. Jeg er glad i festivalen, i samholdet, i samarbeidet med mange hundre frivillige, og å få det til sammen, stoltheten etterpå – det gir meg så mye. Vi får se hvordan det blir neste år, sier Wenche.

Podkasten Ut og jazze kan du høre her på Rbnett, eller i din vanlige podavspiller. Dette er fjerde episode i en serie på seks. I første episode møter du festivalgründeren Kikkan, i den andre artisten Ane Brun og i nummer tre, arenasjefen Jo Tore Bæverfjord.

Her kan du høre den første episoden - Festivalgründeren


Hør festivallegenden Kikkan fortelle om narkotikabeskyldningene, om Wayne Shorter som aldri hadde sett ei ku før og da de glemte igjen kylling og pils på sogneprestens kontor

– I Oslo rista dem på hodet når vi sa vi skulle lage festival, vi som kom fra forblåste Molde, uten flyplass og jernbane, og ikke engang hadde pol, sier 90 år gamle Otto Kikkan Sættem, som i første episode av podkasten Ut og jazze raust deler historier fra sitt eventyrlige liv.


Her hører du episode 2 - Artisten:


NY PODKAST-EPISODE AV UT OG JAZZE

Hør Ane fortelle om hvorfor Brunvoll ble til Brun og hva som endret livet da hun ble alvorlig sjuk

– De trodde jeg het Brunboll, og gjerne Arne også, forteller Ane i den nyeste episoden av Romsdals Budstikke Ut og jazze, der hun også snakker om å være fulltidsmusiker med eget plateselskap om oppveksten med Moldejazz og hvordan hun håndterer livet med sjukdommen Lupus.


Og her er episode 3 - Sjåføren:


NY EPISODE AV UT OG JAZZE:

Den rappkjefta trønderen har rigga Moldejazz i 30 år: - Hvis de ville ha en rolig festival, skulle de ikke ansatt meg

I en ny podkast forteller Jo Tore Bæverfjord hvorfor forholdet mellom Moldejazz og Molde Forum ble så vanskelig, om sin store indre motor og ønske om å skape opplevelser, om egen musiker-karriere med bandet Bæverfjord Bataljon – og om ekstrajobben som babysvømming-instruktør.