NY EPISODE AV UT OG JAZZE:

Den rappkjefta trønderen har rigga Moldejazz i 30 år: - Hvis de ville ha en rolig festival, skulle de ikke ansatt meg

I en ny podkast forteller Jo Tore Bæverfjord hvorfor forholdet mellom Moldejazz og Molde Forum ble så vanskelig, om sin store indre motor og ønske om å skape opplevelser, om egen musiker-karriere med bandet Bæverfjord Bataljon – og om ekstrajobben som babysvømming-instruktør.
Kultur

Mens du i første episode i Romsdals Budstikkes podkast Ut og jazze møtte festivalgründeren Otto Kikkan Sættem, og artisten Ane Brun i den andre, er turen kommet til arenasjefen Jo Tore Bæverfjord i episode nummer tre.

Jo Tore Bæverfjord var fra 1990 daglig leder i produksjonsselskapet Molde Forum, som nylig ble slått konkurs etter at eieren Moldejazz i lengre tid forsøkte å avvikle selskapet ved salg.


Molde Forum konkurs: Dette er årsaken

– Konkurs var ikke planen. Vi hadde lenge troa på at vi skulle gå i pluss, sier styreleder Iver Kristian Arnesen i Molde Forum.Slik avvikler jazzfestivalen molde forum

Først forsøkte Moldejazz å selge datterselskapet Molde Forum. Nå blir det i stedet avviklet og utstyret solgt. En stor del havner hos Molde Live, som nå blir en viktig leverandør til festivalen.


Var ikke noe tapssluk

Podkasten er spilt inn i Molde Forums lokaler i Strandgata, der det på ingen måte er tomt for utstyr - og der Bæverfjord har tatt vare på bøker, utklipp og permer med dokumentasjon på leveranser selskapet har hatt opp gjennom årene, for øvrig et materiale Nasjonalbiblioteket har fattet en viss interesse for.

– Vi var så bredspektret, det var ingen som var som Molde Forum. Vi leverte alt fra toaletter til strøm, telt og lydutstyr, vi installerte absolutt alt, forteller Bæverfjord.

Var eneste festival med eget produksjonsselskap: Jo Tore Bæverfjord var daglig leder i Molde Forum, som ble etablert rundt 1990 fordi Moldejazz ønsket å profesjonalisere produksjonen. Her fra en nylig rigget Alexandraparken i 2015.  Foto: Bjørn Brunvoll

På det meste omsatte selskapet, som ble etablert i 1990, for 15-16 millioner kroner. Det var aldri mer en 3-4 ansatte, men rundt 150 frilansere.

– Moldejazz trengte en ressursbase, de måtte profesjonaliseres for å holde trykket oppe, ikke bare drive på frivillighet. Så lagde de Giant Step, med Rolf Bugge på booking, mens Molde Forum, skulle ta seg av Moldejazz, og sikre produksjonen og ta inn litt i det daglige, forteller Bæverfjord.

Etterhvert ble avstanden mellom mor- og datterselskap for stor.

– Mens Moldejazz ble formalisert som knutepunktinstitusjon holdt vi på med rocknroll, det var et styr, vi hadde to trailere, åtte kontainere, og 700 oppdrag i året, det går ikke med en statstøttet jazzfestival, det ble en dårlig match, forteller Bæverfjord, som irriterte seg over myten om at Molde Forum ble et tapsluk for Moldejazz.

– Du tuller ikke med et AS. Vi kan ikke få penger vi ikke har registrert. Da Molde ble knutepunkt, skulle Molde Forum vært over på andre hender. Det er svaret, mener Bæverfjord.

Bilmekanikk, bataljon og babysvømming

Har et stort hjerte for Molde: Molde Jo-Tore Bæverfjord  Foto: Bjørn Brunvoll

Bæverfjord, som opprinnelig er fra Steinkjer, forteller også om hvordan han endte opp i Molde, og hvordan ulike band-prosjekt - som Bæverfjords Bataljon - fotball og overraskende nok baby-svømming, som han holdt kurs i 10 år, har preget livet hans.

– Jeg kom til Molde i 1972, samme år som Lucullus kom, som var drevet av jazzklubben, med 5.000 skriftlige medlemmer. Vi skulle spille er, men det var så fullt at vi ikke kom inn på vårt eget arrangement. Så da gikk vi ned på Dahl-hjørnet og inn i bakgården og klatret inn med stige, husker Bæverfjord, som er full av gode minner fra - og sterke meninger om - Molde by.

- Det jeg husker best, er alle de flinke folkene. Jeg får pollenallergi når jeg tenker på det. En sånn klump, jeg blir våt i øynene. Folk som står på, som er bare gode og dyktige. Drivkraften. Å glede seg i fellesskapets lykke framfor egen vinning, sier 65 år gamle Bæverfjord, som ikke har tenkt til å bli pensjonist med det første - og fremdeles skal jobbe med arenaene til årets festival.

Podkasten Ut og Jazze hører du i din podkastavspiller eller her på Rbnett.

Her finner du de to første episodene:


Hør festivallegenden Kikkan fortelle om narkotikabeskyldningene, om Wayne Shorter som aldri hadde sett ei ku før og da de glemte igjen kylling og pils på sogneprestens kontor

– I Oslo rista dem på hodet når vi sa vi skulle lage festival, vi som kom fra forblåste Molde, uten flyplass og jernbane, og ikke engang hadde pol, sier 90 år gamle Otto Kikkan Sættem, som i første episode av podkasten Ut og jazze raust deler historier fra sitt eventyrlige liv.NY PODKAST-EPISODE AV UT OG JAZZE

Hør Ane fortelle om hvorfor Brunvoll ble til Brun og hva som endret livet da hun ble alvorlig sjuk

– De trodde jeg het Brunboll, og gjerne Arne også, forteller Ane i den nyeste episoden av Romsdals Budstikke Ut og jazze, der hun også snakker om å være fulltidsmusiker med eget plateselskap om oppveksten med Moldejazz og hvordan hun håndterer livet med sjukdommen Lupus.