Lite å gjøre i påska? Sjekk dette fantastiske Moldejazz-arkivet

Du trenger ikke lure på hvor du skal reise bort i påska i år. Her er tips til ting du kan oppleve hjemme i din egen stue.

Gamle opptak fra festivalen: Fra NRK-opptak jazzfestivalen i 1962.  Foto: Skjermdump

Kultur

Om vi ikke har blitt godt kjent i vårt eget hus de siste ukene, skal vi i hvert fall bli det nå i påskeferien! Heldigvis kan du få gode kulturopplevelser også hjemme i sofaen. Jeg tipser om gullegode, gamle filmopptak fra Moldejazz, den mest crazy dokumentaren jeg noensinne har sett, en påskekrim, en strømmekonsert – og du får også tips til en annen tipsliste.

TV: Moldejazz fra NRK-arkivet

NRK

En ung Arill Riise i opptak hos NRK i 1989.  Foto: Skjermdump

Har du ennå ikke tatt deg en tur inn i NRKs Moldejazz-arkiv, er virkelig tida inne for det nå. For her kan jeg love deg mange godbiter - også hvis du ikke er spesielt opptatt av jazzmusikk. Her er viktig dokumentasjon av Moldes jazzhistorie, men også herlige opptak av byen, Storgata, Alexandra, streetparaden, butikkfasader, kjøretøy, artister, publikum, konsertopptak - og sikkert mange kjente fjes. Det første opptaket er fra 1962, det siste er fra 1991. Det er ikke helt enkelt å få oversikt over de ulike programpostene, der noen er Flimra-opptak og andre mer nyhetsinnslag. Skal jeg anbefale noen av episodene, må det bli klippet fra 1989, som heter «Eit norsk New Orleans». Her møter vi blant annet en ung Arill Riise, vi får høre Edvard Hoems åpningsprolog fra Varden og se oversiktsbilder fra Molde. Et annet gullkorn er Muddy Waters-konserten fra 1977, der det blir total forvirring når trommeslageren mangler hihat'en og Kikkan må bort på Lucullus for å få tak i en ny. I arkivet finner du også trolig det siste intervjuet med Bill Evans i 1980, han døde en bare måned seinere.

Innslagene finner du her, mens Flimra-opptaket med Bill Evans-intervjuet ligger her.

DOKUMENTARSERIE: «Tiger King»

Netflix, 7 episoder

Joe Exotic i dokumentarserien Tiger King.  Foto: Netflix

Undertittelen drap, kaos og galskap holder faktisk det den lover. Etter bare to episoder kan jeg slå fast at dette er noe av det villeste jeg har sett på tv. Stikkord er eksotiske dyr (les tigre, slanger, krokodiller, apekatter og en elefant), våpengale rednecks, hyklerske dyrevernere og sprø mordforsøk, med Joseph Allen Maldonado-Passage (født Schreibvogel), til daglig kalt Joe Exotic, i sentrum. Han har over 200 (!) tigre i sin private dyrehage. Ja, også er han gift med to menn og synger countrylåter oppå filmopptak av tigrene sine. Den amerikanske lovgivningen rundt dyrehold er like liberal som våpenlovene, og det gir seg utslag i at flere aktører eier og avler sine helt private tigre (anslagsvis 5.000-10.000 i landet).

I tillegg til Exotic, møter vi en rekke minst like eksotiske personer, som har fått revet av en arm eller mangler to bein, og så har vi selvsagt Exotics fiende nummer én, Carole Baskin (som vi skjønner han skal anklages for å ha ryddet av veien). Jeg aner ikke hvor denne galskapen ender, men du store verden - jeg skal finne det ut.

Se trailer her:

BOK: «Min søster er en seriemorder»

Av Oyinkan Braithwaite, Cappelen Damm

Min søster er en seriemorder  Foto: Cover

Den nigeriansk-britiske debutanten har tatt verden med storm med en denne krimromanen, som skal bli en av mine påskekrim'er i år. Boka er nominert til Booker-prisen 2019, og en litterær sensasjon ifølge Guardian. New York Times skrev «skarp, eksplosiv og hysterisk morsom» og den har også fått gode anmeldelser her hjemme, om enn litt delte: Knut Hoem i NRK mener den er bedre på originalspråket. På vaskeseddelen står følgende: Da Korede blir avbrutt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først. For blod er tykkere - men vanskeligere å fjerne fra teppet - enn vann.

KONSERT: Perler for svin

4. april kl. 21.00, Molde Livestream på Facebook

Perler for svin.  Foto: PrivatHelgas lørdagskonsert fra Molde Livestream med Perler for svin hyller de fire store i norsk rock, deLillos, Raga Rockers, Dumdum Boys og Jokke & Valentinerne. Perler for Svin ble til i februar 2016, og består av Torgrim Johnson på vokal/ gitar, Tommy Bechstrøm på gitar/vokal, Ståle Staurseth på bass/vokal og Adam Strange på trommer. Bandet lover en kruttsterk konsert som varer i to timer lørdag kveld. I anledning dette prosjektet har bandet bestemt seg for å kombinere livestreamen med slipp av ny EP med orginal-låter, som ble spilt inn i november 2019. Konserten produseres av Molde Livestream i samarbeid med A. Farstad Kameraproduksjon og det synes jeg så langt resultert i både svært severdige og hørbare konsertopplevelser.

FRA KONSERTHUS OG SCENER: NRKs liste

NRK

Ballett hjem i stua: Her fra balletten Ghost, fra Den Norske Opera og Ballett, som du nå kan oppleve hjemme i stua.  Foto: Den Norske Opera og BallettVi er ikke de eneste som lager lister og oversikter om dagen, og denne fra NRK synes jeg var så bra, at jeg like gjerne dele hele lista. Dessuten er disse tilgjengelig for alle helt gratis - uten at man trenger å abonnere på noen strømmetjenester. Her har statskanalen valgt ut 16 kulturopplevelser fra ulike scener og konserthus verden over. Blant flere høydepunkt finner du Karpe-filmen Adjø, Montebello og forestillingen Monumenter i bevegelse som har allerede fascinert millioner av seere på internett. Yoann Bourgeois er sirkusartist, danser og koreograf, og her inntar han Panthéon i Paris. Videre finner du et konsertopptak med Åge Aleksandersen og Sambandet fra Royal Albert Hall, og en dokumentar om Ella Fitzgerald som ser lovende ut.

Lista finner du her!

Sjekk også ut disse tipsene: