Molde-forfatter valgt ut til filmfestival i Berlin

Klara Hverbergs Lene din ensomhet langsomt mot min kan bli film. Romanen skal presenteres for filmskapere under Berlinalen i februar – som en av 12 blant 170 søkere.
Kultur

Det var forfattere Klara Hveberg, som er fra Molde og bosatt i Oslo, som selv brakte nyheten på Facebook.

Får mye oppmerksomhet for debutromanen: Klara Hveberg fra Molde ga ut Lene din ensomhet langsomt mot min i januar 2019. Boka er solgt til flere land og kan nå bli film.  Foto: Agnete Brun

Glad og overveldet

– Hurra! Er så glad og overveldet over at debutromanen min er valgt ut til å presenteres for filmskapere ved «Books at Berlinale» under filmfestivalen i Berlin i februar. Tolv internasjonale titler ble valgt ut blant 170 søkere, og min kom med i selskap med blant annet Ahmet Altans «Eg får aldri sjå verda igjen», skriver Hveberg, og takker agenten hos Aschehoug som får «det eventyrlige til å skje».


«Jeg håper noen vil føle seg mindre ensom etter å ha lest boka. Og kjenne på mindre skam.»

Da hun ble for sjuk til å kunne jobbe som matematiker, begynte Klara Hveberg å skrive. Nå er hun overveldet over responsen på debutromanen «Lene din ensomhet langsomt mot min».


Books at Berinale presenterer hvert år tolv internasjonale bøker, som de mener egner seg særlig godt for filmatisering. Det skjer i samarbeid med Frankfurter Buchmesse og den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Ideen bak prosjektet er å gi filmprodusenter mulighet til å til å komme i kontakt med internasjonale forleggere og agenter som sitter på filmrettighetene til bøkene, skriver Frankfurter Buchmesse på sine nettsider.

I år er det bøker fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia, Canada, Nederland, Norge, Austerrike, Sverige og Tyrkia som ble valgt ut av 170 påmeldte bøker. Åtte av de tolv bøkene er skrevet av kvinnelige forfattere. Hveberg er den eneste norske forfatteren.


Disse bøkene er valgt ut til Berlinalen 2020:

When Life was Beautiful Again: Kerstin Sgonina, Tyskland

I Will Never See the World Again: Ahmet Altan, Tyrkia

Mariana Trench: Jasmin Schreiber, Tyskland

Among Wolves: Alex Beer, Østerrike

The Man Who Played with Fire – Stieg Larsson’s Lost Files and The Hunt For An Assassin: Jan Stocklassa, Sverige

The Authenticity Project: Clare Pooley, UK

The American Fiancée: Eric Dupont, Canada

Lean Your Loneliness Slowly Against Mine: Klara Hveberg, Norge

Shark's Teeth: Nederland

Surrogates: Susan Spindler, UK

Winterbees: Norbert Scheuer, Tyskland

The Lost Children: Romina Casagrande, Italia

KILDE: www.buchmesse.de


Også en annen romsdaling har fått æren av å bli valgt ut tidligere, Arnfinn Koleruds barnebok Snillionen, i 2018. I fjor ble Simon Strangers Leksikon om Lys og mørke presentert.

Debutroman som vekker oppsikt

Før jul ble det kjent at debutromanen til Hveberg, som ble utgitt i januar 2019 til flere strålende kritikkerm nå skal gis ut i USA. Fra før er den utgitt i Danmark.


Romandebutant fra Molde solgt til amerikansk forlag

– Det er dette man drømmer om som forfatter, sier Klara Hveberg fra Molde.


Hveberg har tidligere fortalt om hvordan hun ble for sjuk av utmattelsessjukdommen ME til å jobbe som matematiker – hun har doktorgrad i faget – og at hun derfor begynte å skrive. Nå kan altså debutromanen bli film.