Netflix

«Umulig å ikke la seg berøre»

«They Shall Not Grow Old» - unikt innblikk i hverdagslivet til soldatene.
Kultur

Verdenskrigene er en endeløs kilde til historiefortelling. Men lite slår virkeligheten, og nærmere livet i skyttergravene under første verdenskrig kommer vi trolig ikke enn Peter Jacksons mesterverk They Shall Not Grow Old.

Filmen på litt over to timer består nyrestaurerte filmklipp, flere av dem aldri vist før, som nå har fått tilført både tempo og farge ved hjelp av digital teknologi. Som lydspor brukes intervjuer med krigsveteraner som BBC spilte inn på 60-tallet. Eksperter har lest munnen til personene i klippene for å få lagt inn deres replikker og lyder for eksplosjoner.

  Foto: cover

Resultatet er forbløffende, og gir et unikt innblikk i hverdagslivet til soldatene - der de yngste som vervet seg var i 14-15-årsalderen. Menneskene vi tidligere har sett i stum sort/hvitt-film, framstår nå som ekte og levende, og det er umulig å ikke la seg berøre.