På slektssøk i Amerika

Amerikanske arkiver, museer og Sons of Norway-foreninger er en skattkiste for norske slektsforskere. Jonny Lyngstad fra Eide gaider dem rundt i USA.

Stor interesse: – Slektsromanene til Edvard Hoem har økt interessen for turer til det norske Amerika, sier reiseleder Inger-Torill Kirkeby i Escape..  Foto: Egil H. Torvik

Kultur

Grand Forks, Nord-Dakota, USA: – Vi har over 1.800 norske bygdebøker her, forteller sjefbibliotekar Michael Swanson ved Universiy of North Dakota i Grand Forks, når han tar imot reiseleder Jonny Lyngstad (69) og en gruppe på 30 norske slektsforskere fra foreninga Slekt og Data. Blant disse er Turid Naas og Arne Simonsen fra Molde og Anne Karin Knutsen Heggem fra Osmarka. Med på turen er også én til med aner fra Romsdal. Bussjåføren John Monson, som bringer deltakerne trygt tvers over det amerikanske kontinent, hadde tippoldeforeldre fra Klungneset og Breivika i Rauma. Han og kona var og besøkte slekta i Romsdal sommeren 2018.