Tre konserter med Romsdalsorkesteret

Fra reinlendere til salmetoner

Felespiller Jorun Marie Kvernberg har samlet og arrangert folketoner, og skrevet nye folkemusikkverk. Til helga er hun solist med Romsdalsorkesteret.

Romsdalsorkesteret: Her samlet i fjor sommer. Romsdalsorkesteret.  Foto: Andreas Winter

Kultur

Fredag, lørdag og søndag spiller Romsdalsorkesteret konserter i Molde, Vestnes og Fræna. Det er musiker og felespiller Jorun Marie Kvernberg som er solist med orkesteret, som i denne settingen kun har strykere i ensemblet.

Synger og spiller fele

Kvernberg skal synge, spille hardingfele og vanlig fele.

– Hva står på den musikalske menyen?

– Repertoaret er i hovedsak folkemusikk fra Møre og Romsdal. De siste åra har jeg lett fram mye gammel folkemusikk fra fylket, og arrangert den i ny drakt. Det er i utgangspunktet solistisk materiale, så det er mye arbeid å få arrangert det for orkester. Vi skal også presentere melodier jeg har komponert. sier Kvernberg.

Reinlendere og salmetoner

Hvor mye «folkemusikkfarge» stykkene har, varierer.

– Vi framfører alt fra reinlendere til salmetoner. Hele spekteret, fra hele fylket. Jeg håper Romsdalsorkesteret vil ta med seg repertoaret videre. Folkemusikk er en del av identiteten og arven vår. Det er ikke alle som kjenner til hvor rikt materiale og stolte tradisjoner som ligger i folkemusikken, sier Kvernberg.

Det er Storsalen på Molde kulturskole, Myra kulturbygg i Vestnes og Elnesvågen bedehus som får besøk av Romsdalsorkesteret.

– Hvordan skal dere få plass i Elnesvågen bedehus?

– Hehe. Det var jeg som insisterte på at vi skulle ha konsert der. Det er ikke så mange musikere i orkesteret. Joda, det blir kanskje trangt, men det er alltid kjekkere med stinn brakke enn med glissent lokale, sier Kvernberg.

Dirigent er Stian E. Svendsen.

HVA: «Folkemusikk frå Møre og Romsdal» med Romsdalsorkesteret og Jorun M. Kvernberg

TID OG STED: Molde kulturskole 15. nov kl. 20. Myra kulturbygg 16. nov kl. 18. Elnesvågen bedehus 17. nov kl. 19.