Spelemannvinner til Break of Day-konserten

– Det blir storveis å spille ute i naturen, i Daniels hjemby, sier den sørsamiske sangeren Marja Mortensson.

fikk Spellemannsprisen 2018: Daniel Herskedal (t.v.) sammen med Marja Mortensson og Jakop Janssøn. Mortensson fikk Spelemannsprisen for albumet «Mojhtestasse».   Foto: Lastet ned fra Facebook.

Kultur

MOLDE: Lørdag fikk Mortensson Spellemannprisen for sitt andre album «Mojhtestasse - Cultural Heirlooms», sammen med Daniel Herskedal på tuba og trompet og Jacop Janssøn på perkusjon.

– Man forbereder seg mest på å ikke vinne. Det er stort bare å være nominert. Så det hele er litt surrealistisk, sier 23 år gamle Marja Mortensson, som nå er klar for Moldejazz og morgengry-konserten i Reknesparken fredag 19. juli kl. 07.00.

På jakt etter joiken

Mortensson kommer fra Engerdal i Hedmark, og framfører joik i en sørsamisk tradisjon på et språk som i dag snakkes av bare ca 1000 mennesker i Norge og Sverige.

– Jeg er ikke født og oppvokst med joikearven, den har vært helt borte fra det sør-samiske området. Så jeg måtte lete i flere arkiv over hele landet for å finne tradisjonelle joiker, sier Mortensson, som begynte jakten i 2016.

Albumet er et bestillingsverk til Tråante 2017/100-årsjubileet til det første samsiske landsmøtet.

Innafor på en jazzfestival

I tillegg til oppdraget på Moldejazz, skal trioen spille på en polsk jazzfestival i sommer – og nylig ble de også sluppet til Øya.

– Daniel og Jacop er jo jazzmusikere, og har virkelig satt sitt preg på musikken. Så selv om det blir en ekstra dimensjon med folkemusikken, er det nok innafor på en jazzfestival, sier Mortensson.

Hun forteller at mange av joikene er knyttet opp mot rein og reindrift.

– Jeg lever litt i to verdener. På en måte i det moderne, på den andre i den tradisjonelle, sier hun.

Genial musiker

Den unge musikeren mener Daniel Herskedal er en «ganske genial musiker og komponist».

– Han har en vokal måte å spille tuba på, og er det eneste melodiøse referansepunktet i trioen, forteller Mortensson, som traff Herskedal i forbindelse med et prosjekt med den kulturelle skolesekken.

Daniel Herskedal blir også å høre med sitt eget, nye prosjekt «Voyage» på årets festival.