MOLDE: Én av de nye samarbeidspartene i år er kaféen Den Gode Smak på Moldetorget. Der arrangeres Lesesirkelen med Asbjørn Slettemark, Mona B. Riise og Nina Lykke, med Bjørn Vatne som programleder, torsdag 6. september kl. 11.30. De tre skal diskutere bøker som har engasjert dem og gi publikum sine lesetips.

– Vi ønsker så mange samarbeidspartnere som mulig, og det er viktig for oss å komme ut i byen. Derfor tok vi kontakt med Den Gode Smak. Vi har god erfaring med frokostarrangementene på Fole Godt, og Lese-sirkelen-konseptet er et løst og ledig format vi mener passer godt her, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.

Kaffe + bok = sant

Det er daglig leder Nanna Kristine Jensen helt enig i.

– Etter at vi flyttet ned fra andre etasje for rundt et år siden, har vi fått lokaler som egner seg godt til slike type arrangement, sier hun, og forteller at det er plass til rundt 80 inne i lokalet. Den nye kaffehagen utenfor blir ikke tatt i bruk denne gang.

– Hvorfor sa du ja til å huse arrangementet?

– Jeg synes lunsj, eller en kopp kaffe og te, på en måte hører sammen med bøker. Derfor sa jeg ja med én gang.

– Arrangementet er gratis, med kjente navn. Forventer dere stor pågang?

– Det kan bli veldig fullt. Her blir det først til mølla-prinsippet, sier festivalsjefen, og legger til at andelen betalte kontra gratis arrangement alltid er en utfordrende balansegang.

– Man kan faktisk få med seg en fullverdig festival helt gratis. Arrangementene for barn og unge koster ikke noe. Men forhåpentligvis bidrar gratisarrangementene til at folk også kjøper seg billetter, sier hun.

– Fantastisk godt forhåndssalg

2017 var tidenes best besøkte festival, og hadde samlet sett et besøkstall på 15.000. Billettsalg utgjør cirka 15 prosent av festivalens inntekter.

– Hvordan skal dere toppe fjoråret?

– Ja, si det. Forhåndssalget er fantastisk, med over dobbelt så mange solgte billetter som på samme tid i fjor. Så spørs det om det slår ut på totalsalget, eller om bare publikum er tidlig ute i år. Men vi mener vi har et sterkt program, med svært aktuelle tema i verdenslederne, Saudi-Arabia, vår relasjon til dyrene, og det moderne familieliv. Vi er også spente på mottakelsen av våre utenlandske gjester, sier Bredin, som melder at Litteraturcruiset med Stein Torleif Bjella og arrangementet med Nina Lykke og Marit Eikemo allerede er utsolgt.

– Det begynner også å bli få billetter til Helga Flatland og Levi Henriksen, Hedvig Montgomery og konserten med Trygve Skaug, forteller hun og legger til at det i fjor var 12 utsolgte arrangement.

– Inkludert skolearrangementene, har vi 85 programposter i år!

Årets Bjørnsonfestival åpner onsdag 5. sept. kl. 15.00.

God bok til Frokost: Gratis frokost-arrangement på Fole Godt er populært. Her med forfatterne Marianne Clementine Håheim og Mari Ulset i fjor. I år kan du møte Therese Tungen, Demian Vitanza og Jonas Hassen Khemiri her. Foto: Vera Henriksen
Ungt blikk-prosjektet: Festivalen har i åresvis samarbeidet med Molde vgs. I fjor var Harald Rosenløw Eeg Ungt Blikk-forfatter. I år er det Marit Eikemo elevene skal bli godt kjent med. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen