De får det til i Eikesdalen. År etter år trommer bygdefolket sammen til allsidig kulturhelg med konsert ved Mardølafossen samt aktiviteter og marked ved Eikesdalsvatnet. Storstilt kunstutstilling med bilder av Ella Anne Utigard er også en del av årets program.  51-åringen fra Oslo glemmer aldri hvor hun har sine røtter i Eikesdalen.

– Dette er en utstilling dedikert til Mardølsfossen og Eikesdalen, og hvor viktig vann er for bygda. I 2020 er det femti år siden Mardølsfossen ble regulert. Jeg er opptatt av vi fra da av skal kunne oppleve en foss som renner fritt hele tiden, slik den gjør nå i helga. Her i Eikesdalen har jeg tilbragt mange somre side jeg var barn. Her stortrives jeg, og jeg er ganske sikker på at Eikesdalen har et stort potensiale som ikke er utnyttet. Ikke minst i reiselivssammenheng, sier billedkunstneren som stilte ut 14 store akrylmaleri i Galleri Eikesdalen, huset som i sin tid var butikken i bygda.

Amatørsmed

Per Martin Harholt bidro med noe helt annet under aktivitets- og markedsdagen. 71-åringen fra Eidsvåg ser på seg sjøl som en smed som jukser i faget. Det å gjøre et gammelt spett kvast igjen var oppgaven da avisas reporter stakk innom.

– Jeg er ingen smed. Jeg har vært bilmekaniker hele mitt liv siden jeg var uteksaminert i 1965. For Gud og bilmekanikere er ingenting umulig. Kanskje det er årsaken til at jeg har fattet interessen for dette. Jeg varmer opp stål og viser hvor lett det kan være å bøye stålet når jeg har fått varmet det opp til nærmere ni hundre grader. Kullet jeg bruker her i dag er har en helt spesiell historie. Det er bare så vidt jeg har råd til å bruke den. Kullet har ligget i denne gamle striesekken siden femtitallet. Derfor litt spesielt å fyre opp med den, sier Harholt.

Friluftslivsaktiviteter

Kanopadling, lassokasting og natursti var noe av det store og små fikk brynt sine ferdigheter på. Anniken Eik Iversen benyttet anledning til å teste løypa som Molde og Romsdal Turisforening hadde stelt i stand.

– Til daglig bor jeg i Saksvik, ikke så langt fra Trondheim. Jeg har en samboer med familie som har hytte her. Løypa som jeg har gått utfordret meg med 12 forskjellige spørsmål knyttet til natur og friluftsliv. Det gikk stort sett greit. Får vite resultatet når jeg kommer tilbake til turistforeninga stand. Her handler det om å slappe av og nyte livet, sier 21-åringen som har vært på Eikesdalsdagene to ganger tidligere.

Campingfolk

Ivar Magne Horsgård har fått med seg enda flere av arrangementene. Mannen fra Skåla har i mange år hatt campingvogna stående i Eikesdalen. Det hører med og bruke helga i vogna samtidig som de tradisjonsrike kulturdagene gjennomføres.

– Vi er her stort sett hver eneste helg, mer eller mindre. Det å være her på helgetur og stikke innom arrangementet er trivelig. At de klarer å stelle i stand dette og skape slik liv i bygda er imponerende, forteller Horsgård som satt og «pratet kjenning» med Magne Asphol samtidig som D`Arilds gjorde seg klar til underholdning fra scena. Kompisgjengen som startet som et revyinnslag for 22 år siden trives fortsatt når de får være med og skape liv og stemning. Det å oppleve Eikesdalen fra helikopter var også noe av det de besøkende kunne bruke lørdagen på.