Torsdag 2. august settes Atlanterhavsspelet opp for første gang. Spelet skulle egentlig ha premiere i fjor, men ble utsatt siden det ikke ble funnet et egnet sted. Det problemet er derimot løst. På Ergan fort i Bud er det rigget til et tun med et loshus og naust. Publikum skal sitte i et stort amfi satt opp av Bråthallen. Atlanterhavsspelet er skrevet av Jørn Skar, mens far Endre Skar er regissør og produsent. Ideen ble skapt for fire år siden.

Historisk dypdykk

– Pappa og jeg snakket sammen og lurte på om vi skulle lage noe helt nytt. Det var da vi kom på tanken om å videreutvikle los-historien, som spelet tar for seg, sier den yngre Skar, som har en bachelor i 3D-film og animasjon og screenwriting.

For å få spelet historisk korrekt foretok han ett års dypdykk i arkivet. Selve manuset tok det to år og to måneder å skrive.

– Det er mye som står på spill. Men skulle vi gjøre det, måtte det bli da, sier han.

Spelet handler om ei lita bygd der 15 personer drukner til sjøs, og baserer seg på faktiske hendelser fra 1853. Men skal du lage ei god historie, må du lyge litt, ifølge Skar.

– Det er ei god blanding av fakta, fiksjon og løgn. «Faksjon», kan du kalle det. Jeg bruker humor i det meste jeg skriver, og Atlanterhavsspelet er intet unntak. Det er både lyst og mørkt, sier han.

Utsolgt premiere

Atlanterhavsspelet er utsolgt på premieredatoen, og det nærmer seg utsolgt fredag. Det settes opp to forestillinger lørdag og søndag. Premierenerver er det likevel ikke å spore hos Skar.

– Jeg er i grunn helt flat. Jeg stoler fullt og helt på alle skuespillere og folka rundt. Det er så god atmosfære, og jeg tror dette blir veldig bra, sier han.

Skal berøre

27 skuespillere fra 4 til 75 år er med i spelet, både profesjonelle og lokale amatører. Tirsdag inviterte far og sønn Skar til en liten forhåndsvisning på Ergan. Tre scener ble vist med skuespillere i fullt kostyme. I løpet av scenene berørte skuespillerne flere tema de fleste kan kjenne seg igjen i. Kjærlighet, død, smerte, glede og humor. Ifølge regissør og produsent, Endre Skar, er det nettopp det som er målet med spelet.

– Vi forteller ei historie som berører de fundamentale delene av livet, sier Skar.

Unge lovende

Noen av dem som skal være med å sette følelsene i sving hos publikum er barn og unge fra Bud, Averøy og Molde. De er mellom fire og fjorten år gamle, og for de aller fleste er det første gang de opptrer som skuespillere.

– Jeg har vært med i et teaterstykke på skolen. Da spilte jeg en snakkende vegg, forteller ei av jentene.

De fleste fikk høre om spelet via foreldrene.

– Mamma leste om auditionen på Facebook, sier Nicklas.

– Det gjorde mammaen min og, sier de unge skuespillerne en etter en.

Vetle Sandvik forteller at han var nervøs på audition.

– Det var så mange som så på meg. Men nå er jeg ikke nervøs lenger, nå er det bare gøy, sier han.

De har også lært mye mens de har jobbet med spelet.

– Jeg har lært mye lokalhistorie. Havet gir og havet tar. Og i tillegg har jeg fått viktig erfaring fra å jobbe med et større skuespill, sier Synnøve Lange, og legger til at hun også har lært hvordan man håndterer ei geit.

– Snøhvit spiller en viktig rolle i spelet. Det er ikke alltid hun hører etter, derfor kan det være smart å ha litt havre på lur, sier hun.

Nicklas forteller at han har blitt en ivrig spikker.

– Rollen min spikker tagger på ei rake under spelet. Og nå har jeg blitt skikkelig gira på å spikke på fritida også. Vi har lært at i gamle dager så drakk de geitemelk. Men det kommer jeg ikke til å fortsette med, sier han.