Molde: Dyst er en grein av riddersport som går ut på at to riddere rir mot hverandre med hver sin lanse. Den som blir truffet er taperen i duellen.

– Det er en tøff sport. Jeg spilte amerikansk fotball i Oslo og deltok i Champions League, men det er ingenting i nærheten, forteller Prøis-Røhjell.

Opptatt av middelalderhistorie

Han har alltid vært opptatt av middelalderhistorie, og etter Ringenes Herre ble til film kom han også i kontakt med noen som fikk han inn i sporten.

– Etter jeg hadde sett den første Ringenes Herre-filmen på kino, ble jeg enda mer bitt av basillen. Da begynte jeg å lete på internett etter folk som diskuterte historien, og kom i kontakt med ei dame som blant annet drev med ridning. Noen år seinere var vi gift, forteller han.

– Seinere lette jeg etter noen som drev aktivt med riddersport og kom i kontakt med en gruppa Frilansene. Nå har jeg dystet i verdenstoppen siden 2011.

Ridelærer

At han begynte med en sport som innebar ridning, var ikke en selvfølge for Prøis-Røhjell.

– Den eneste kontakten jeg hadde hatt med en hest før jeg traff kona, var da en kompis og jeg støtte på en fjording på en tur i Isfjorden. Jeg kom meg opp på den, men den rørte seg ikke av flekken, flirer han.

I dag driver han bedriften Trollspeilet og bor på Skotterud utenfor Kongsvinger. Der driver han den virkelige jobben sin, som er å ha ridekurs.

– Der har jeg ridekurs helt fra laveste nivå. Jeg reiser også rundt i landet og resten av verden. Jeg har jevnlige kurs i Fræna, men har også holdt kurs i California, Australia og mange i England, forteller han.

Hobbyen tar sjølsagt mye av tida.

– Det er vanskelig å bedømme hvor mye tid det tar, men i tre-fire måneder i strekk trener jeg nok mer enn langrennseliten. Det er sjølsagt ridetrening, men også kondisjon og styrketrening. I år er det tre turneringer som jeg deltar i, forteller han.

Store turneringer

Sporten har tusenvis av deltakere på verdensbasis, og publikumsoppslutningen er stor når det er turneringer.

– Hvor mange som driver med dette, vet jeg ikke nøyaktig fordi det er store mørketall. At det er tusenvis, er det ikke tvil om. På ei storhelg i for eksempel Moskva er det nok 80.-90.000 tilskuere gjennom helga.

Også i Norge er det turneringer – ofte i forbindelse med andre festivaler.

– Det har pleid å være under Olavsfestdagene i Trondheim og andre middelalderfestivaler rundt om i landet, sier han og legger til at han ikke blir rik av å være Europas beste ridder.

– Nei, dessverre ikke. Men jeg går nok så vidt i pluss i hvert fall.

Ekte rustninger

Når Ridder Pelle står klar med lansen, er det ikke uten risiko.

– Under europamesterskapet brukes de hardeste lansene laget av furu. Da brekker ikke lansen ved treff, men enten sklir den av skjoldet eller du blir kastet av hesten. Så det kan være ganske dramatisk, beskriver han.

Kroppen er beskyttet av en rustning – nøyaktig slik det skal være hos en ridder.

– Rustningene vi bruker er tro kopier fra 1400-tallet, og det er faktisk den tryggeste måten å gjøre det på.

Men noen skader blir det.

– Det er ofte en skulder ute av ledd, men ellers er det stort sett bare små sårskader, sier han.

Seieren i EM betyr at neste år skal Ridder Pelle kjempe om verdensmestertittelen.

Riddersport er en tøff idrett og treffene fra lansen kan være harde når man møtes i høg fart. Foto: Silvana Burnes & Ben van Koert Foto: SILVANA BURNES
Rustningen som Ridder Pelle bruker er en tro kopi av rustninger som ble brukt av riddere på 1400-tallet. Foto: Silvana Burnes & Ben van Koert Foto: SILVANA BURNES
Per Estein Røhjell-Prøis driver rideskolen Trollspeilet på Skotterud utenfor Kongsvinger. Foto: Privat Foto: Privat