Det kan styret fastslå allerede lørdag formiddag, selv om det gjenstår én dag av festivalen.

– Det er kjekt for meg å kunne sitte her på en dag som dette. Vi har nådd målene våre: Vi har klart å skape opplevelser som setter spor. Vi er i mål kunstnerisk og tør også si på nåværende tidspunkt, økonomisk. Vi har det vi kan kalle for hyggelige tall, sier styreleder Stein Berg Oshaug.

Fantastisk gjennomføring

Oshaug ville likevel ikke gå i detalj når det gjelder den økonomiske siden av festivalen, som fikk et underskudd i fjor på 765.000. Fjorårets røde tall skyldtes i hovedsak svikt i billettsalget.

– Vi har hatt en del krevende produksjoner i år, så vi må ha litt tid til å oppsummere før vi går i detaljer. Men jeg kan si at vi ligger bedre an enn budsjettert på alle indikatorer, sier styrelederen, før han la itl en personlig kommentar:

– Det har vært en fantastisk produksjon og gjennomføring, av hele vår stab og av alle frivillige, de har gjort en fantastisk jobb som bygger på mange års kompetanse. I dag kan vi gjennomføre en festival som oppfyller de øverste ønsker, kunstnerisk og arrangementsmessig, sier Oshaug.

Har solgt 28.000 – 29.000 billetter

I fjor landet billettsalget på 23.000.

– I år har vi solgt jevnt bra og ekstra godt på museet, der vi har doblet antall billetter fra tidligere år. Vi lander nok et sted mellom 28.000 og 29.000, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.

– Hva var målet når det gjelder billettsalg?

Målet var å høyne salget for to år siden, da vi hadde 26.000 solgte, sier Solli.

– Di Derre-konserten ble utsolgt i mai. Vil dere vurdere å øke kapasiteten på museet?

Det er ikke noe alternativ. Før kunne vi selv bygge scena modul for modul. Nå kjører vi inn en semitrailer. Scena kommer ikke en meter lenger bak. Og min opplevelse av fredagen bekrefter at 5.000 er et helt riktig antall. Det var jo 6.000 der, med akkrediterte og funksjonærer. Det er maks av hva arenaen kan takle, sier Solli.

– Du har tidligere sagt at å treffe ungdommen er en utfordring, og at dere gjerne skulle sett flere enn 2.200 på museet torsdag. Hvilke grep gjør dere her?

Vi hadde egentlig et annet ungdomskonsept på gang til årets festival, det er mulig vi plukker fram det igjen neste år. Ellers kan vi glede oss over fem av seks utsolgte barneforestillinger, sier Solli.

Vi må jobbe med å utvikle broen fra barn til ungdom, mener Oshaug.

Samt huske på at ungdom konsumerer musikk annerledes. Og at de selvfølgelig går på mange av de andre konsertene, sier Torgeir Dahl.

15 utsolgte konserter

Solli forteller at det var 15 utsolgte konserter på årets festival.

Vi har solgt ut 15, og den 16 kan komme lørdag. Det er allerede solgt 1000 billetter til Adam Douglas, sier Solli, og minner om at det fortsatt er mye bra på programmet: med premiere i domkirka med Trondheimsolistene, Maria Schneider og Eir Inderhaug, blant annet.

Det har ellers vært mye krøll på Heathrow. Becca Stevens landet derfor ikke før lørdag morgen på Gardermoen, og blir kjørt hit i bil, mens resten av bandet kommer fra USA. Så det kan nok bli en utsettelse, og det kan forplante seg til Motorpsycho-konserten. Så det er spennende til siste slutt, sier Solli.

– Dine egne kunstneriske høydepunkt i år?

Åpningskonserten med Maria Schneider og Ensemble Denada, Dave Holland med trioen, Allison Millers Boom Tic Boom, Stanley Clarke og Ola Kvernbergs Steamdome på museet må jeg si jeg er ekstra fornøyd med, sier Solli.