Prestisjetung pris til Moldejazz-aktuelle Maria Schneider

Årets Artist in Residence får den høyeste amerikanske jazz-utmerkelsen NEA Jazz Masters.

NEW YORK, NEW YORK: Maria schneider utenfor sitt hjem på upper East Side i New York City.   Foto: Agaton Strom

Kultur

Det melder NEA (National Endowment for The Arts) i en pressemelding torsdag.

NEA gir musikere som har bidratt spesielt til kunstformen den livslange utmerkelsen Jazz Master hvert år, vanligvis seint i karrieren.

I år tildeles den bandlederen, arrangøren og komponisten Maria Schneider, årets Artist in Residence på Moldejazz, samt Bob Dorough, Abdullah Ibrahim og Stanley Crouch.

Disse vil bli feiret med en konsert den 15. april neste år i Washington, DC.

– Denne utmerkelsen henger svært høyt og de som får den er gjerne godt oppe i årene. At Maria Schneider får den i så vidt ung alder viser at hun allerede har satt veldig spor etter seg og at hun er en markant skikkelse på jazz-scenen i USA, sier festivalsjef Hans-Olav Solli i Moldejazz.

Siden 1982 har NEA tildelt prisen til 153 store jazz-personligheter, som Ella Fitzgerald, Sonny Rollins, Dianne Reeves, Miles Davis, Chick Corea, Pat Metheny og George Wein.

«Først og fremst kjent for sin svært originale og utfordrende storband-komposisjoner skrevet over de tre siste tiår, er hun unik fordi hun også skriver klassiske verk og har hatt et banebrytende samarbeid med David Bowie», heter det i begrunnelsen fra NEA.

Prisvinneren befinner seg nå i Oslo, der hun øver med Ensemble Denada til åpningskonserten i Molde.