Festivalen starter offisielt fredag 13. juli, men det betyr ikke at sentrum er folketomt før den tid. Allerede på torsdag starter fjelløpet Midsundtrappene, som erstatter det tradisjonsrike triatlonløpet.

– Triatonløpet tar veldig mye ressurser fordi man trenger utdanna vakter til å følge med på deltakerne. Trappeløpet er ikke like publikumsvennlig, men det er mye enklere. I tillegg får vi jo også promotert de fine toppene vi har. Vi prøver ut dette i et par år, så får vi se hvordan det utvikler seg, forteller nestleder for festivalen, Frits Inge Godø.

Nye påfunn

Torsdag kveld blir det også arrangert vinaften. Vinentusiast Johan Setnes fra Tuen vingård holder kurs og foredrag, og byr på smaksprøver fra et utvalg viner han vil presentere for publikum. Nestlederen har sjøl vært med på kurset til Setnes, og likte det så godt at han ville ta med konseptet til Midsundfestivalen.

– Jeg var på et klassetreff inne i Eikesdalen der Setnes holdt kurs, og da jeg kom i prat med han sa han at han aldri hadde vært på Midsund. Da tenkte jeg at dette var en ypperlig idé for festivalen, forteller nestlederen videre.

Det har også blitt satt opp en ny, flytende gangveg i år, som gjør at enda flere båter kan legge til kai nær festivalområdet.

Festivalprogram for alle aldre

Årets hovedkonserter er bevisst preget av countrysjangeren, med artister som blant annet Terje Tysland og Claudia Scott.

– Og så skal Nina Flaaseth spille, som hadde førsteplass på Top 20 Chart i USA tidligere i år med låten «Walk In Your Shoes» fra albumet Living On. Vi gleder oss veldig, og til sammen håper vi at et par tusen møter opp på kveldskonsertene, forteller nestlederen.

På dagtid på lørdag arrangerer festivalen familiekonsert med både lokale og distriktsnære unge aktører. I festivalområdet finner man mange aktiviteter som for eksempel fotballdart og ansiktsmaling. Sparebanken Møre stiller også med diverse aktiviteter, og Istad Kraft tar med seg kake til festivalen for å feire at de fyller 100 år i år.

Fint festivalvær

Til helga er det meldt opphold og fine temperaturer for festivalen. Nestlederen er ikke overrasket over værprognosen.

– Vi er kjempeheldige! Vi har hatt opphold og fint vær hvert eneste år siden vi arrangerte festivalen for første gang. Vi har aldri hatt direkte dårlig vær, og i år ser det også kjempebra ut. Vi håper det blir folksomt!

Kommunen har også jobbet med å «shine opp» sentrum før festivalen begynner, der blant annet tusenårsplassen pyntes med dekorbetong og sitteplasser. Det planlagte arbeidet ser ut til å bli gjort klart i tide før festivalåpning.

Søker palleknytere

Det har vært usikkert om palleløpet kom til å bli arrangert igjen for åttende gang på rad. Styret leter etter frivillige sjeler som vil hjelpe til med å knyte sammen pallene, et arbeid som ikke tar mer enn et par timer.

– Dette passer perfekt for pensjonerte fiskere eller andre som kan å knyte. Styret har ikke kapasitet til å gjøre dette sjøl, så vi håper noen vil ta på seg dette. Det ser jo ut til at det kan bli palleløp hvis noen hjelper til, forteller han videre.

Blir ikke kirkekonsert

I år har festivalen bestemt å avlyse den årlige kirkekonserten. I festivalprogrammet informerer leder for festivalen, Lars Jarle Jenset, at publikumet har vært for lite til at konsertene kunne gå med overskudd. Dette var en vanskelig avgjørelse, forteller nestlederen.

– Vi ser for oss at festivalen kan arrangere en konsert seinere i høst, eller kanskje til jul. Da er det også enklere å finne artister. I år blir dermed søndagen ganske tom. Vi gleder oss til festival!

Styret for Midsundfestivalen 2018 er klare for å starte folkefesten. Fra v.: Asgeir Nerbø, Gunnar Kvalsund, Ann Odny Håbet, Lars Jarle Jenset og Frits Inge Godø. Foto: Bjørn Brunvoll
Styret håper på palleløp for 8. år på rad, men da trenger de hjelp fra noen frivillige i et par timer. Foto: Hugo Tingvoll
Mange spennende ting å finne på for familien. Foto: Ole Foss