Den 26. februar i år spilte Ingrid Sæbø konsert for en nær fullsatt Voll kirke i Måndalen, med Tricia Boutté på vokal, Askjell Molvær på tangenter, Tommy Hattrem på kontrabass og Jens Arne Molvær som spesiell gjest.

«Klar heimeseier for saksofonist og bygdas datter Ingrid Sæbø», mente RBs anmelder.

– Vi gjorde lydopptak i kirka, og det ble så bra at vi sendte det inn til mastring. Ni av låtene fra konserten er med på albumet «An evening with Ingrid», utgitt på min musikervenninnes Jenny Augusta sitt plateselskap fredag, forteller Ingrid Sæbø på telefon fra Oslo, der hun jobber som frilansmusiker og underviser i musikk ved kulturskolen.

Mentor Jens Arne Molvær

Høydepunktet for Ingrid Sæbø under konserten var å få med Jens Arne Molvær som gjest på klarinett.

– Han har vært min mentor siden jeg var 13 år, og en jeg ser opp til både musikalsk og som person, forteller hun.

– Hva er det viktigste Molvær har lært deg?

– Å lytte til meg selv, og ikke bli for påvirket av andre, sier Ingrid, som har et ekstra stort hjerte for tradjazzen. Låtene på plata er standardlåter, men altså i ny og egen innpakning.

Hun begynte musikkarrieren på klarinett i skolekorpset. Både Ytre Suløen-miljøet og Jazzlogen har vært viktige for henne.

– Jeg har vært i Jazzlogen hele livet, og klarte nesten ikke slutte, hehe. Så jeg må nok smette inn en dag i år også. Logen er utrolig viktig for festivalen, og for ungdommene som er med. Det var der jeg først lærte om improvisasjon, og hva jeg faktisk kan bruke instrumentet mitt til, sier Ingrid.

To konserter under festivalen

Med den nye kvartetten – som i følge Ingrid har kommet for å bli – blir det førjazzkonsert i Molde domkirke med Storyville Storband søndag 15. juli. I tillegg blir de å høre i Alexandraparken torsdag 21. juli kl. 14.15.

– Det blir mye spilling i år, og det gleder jeg meg til. På førjazzkonserten skal kvartetten inn med fire låter, samt at jeg og Tricia bidrar på noen låter utover det, forteller Ingrid.

– Du rekker kanskje å få med deg noen konserter selv også?

– Ja, jeg har veldig lyst til å høre Gurls. Ytre Suløen er selvsagt. Og Matana Roberts, den amerikanske saksofonisten. Og gjerne Van Morrison!

Dama på saks

Den som følger Ingrid i sosiale medier, kan ikke unngå å legge merke til kallenavnet «Saksepott» – som brukes både av henne selv og andre.

– Det var en i det gamle bandet mitt som begynte å kalle meg det. Og så ble det bare sånn, sier hun.

– Det er ikke mange damer som spiller saksofon?

– Nei, det er jo ikke det. Så jeg får ofte kommentarer på det. Det er jo hyggelig, det, altså. Men jeg liker enda bedre å få oppmerksomhet for at de liker musikken min, enn for at jeg er kvinne, sier hun, og legger til at det er bra Moldejazz har navn som Gurls og Roberts på programmet; viktige forbilder som kan foran og vise veg.

– Og Ingrid Sæbø, hvor skal hun hen i framtida?

– Jeg vil fortsette å spille mest mulig...! Det blir flere jobber med kvartetten, også i Oslo. Og så har jeg flere prosjekt på gang, for eksempel spiller jeg på klubbnetter med dj-er. Dessuten vil jeg fortsette å skrive egen musikk. Og med kvartetten føler jeg at jeg har funnet min plass.

Jens Arne Molvær, som etablerte Ytre Suløen, har vært en viktig person og musiker for Ingrid Sæbø. Foto: Privat