Det ble folksomt foran den lille scena på Bøstølen der klipping av et klatretau markerte den nå 20 år gamle Norsk Fjellfestival for åpnet.

Arnt Øyvind Siem, som var med på å starte festivalen, fikk æren av å klippe tauet.

– Det er fantastisk hva som har skjedd på 20 år, sa Siem og oppfordret til å være sultne og sånn passe ambisiøse på vegen videre.

– Jeg er ikke i tvil om at festivalen har både 20 og 40 år til. Den har vel et eveighetsperspektiv, sa han.

Egil Ytterli Tokle spilte en fanfare i det snora ble klippet.

Den delen av åpninga som skjedde på scena besto for en stor del i en samtale mellom nevnte Siem og konferansier Roar Draagen, som har vært styreleder for festivalen i sju av de 20 årene.

Før og etterpå var det staurbæring, hesteskoasting og båtløp, før det hele rundes av med konsert med Odd Nordstoga.

Vi kommer tilbake med mer.

----

Årets Fjellgeit til 240 frivillige få har sett

Under åpninga av Norsk Fjellfesival på Bøstølen var det også utdeling av prisen Årets Fjellgeit.

I år går prisen til Norske Alpine Redninsgruppee, som har to enheter fordelt utover landet, deriblant i Romsdal Alpine Redningsgruppe, som teller 50 medlemmer.

– De er ei gruppe av og for fjellfolk med de dyktigste og mest erfarne fjellsportutøverne vi har. De gjør oppdrag ingen andre ville være i stand til å ta på seg. Medlemmene er idealister, ved at de ikke får betalt for jobben. Dette er en hyllest til dem som rykker ut til alle døgnets tider, sa Anne Marie Aamelfot Hjelle, leder naturforvaltning i DNT som sammen med Jan Sverre Sivertsen sto for utdelinga av prisen.

Leder i Romsdal Alpine Redningsgruppe, Øyvind Høgset tok imot prisen sammen med Bjørn Bergsvik som var med nesten fra oppstarten.

– Klatrere gjør dette fordi de vet de kan havne i uføre sjøl engang, sa Høgset.

– Klatring er jo en litt meningsløs ferdighet, så det er fint at man kan bruke den til noe samfunnsnyttig, fortsatte han.

Bergsvik fortalte om starten på redningsgruppa.

– Her ble det formalisert i 86-87 etter at lensmannen i Rauma kalte inn klatrere etter ei ulykke på Breitind. Før dette var det kalt inn litt uorganisert om det var ulykke, sier han.

Å få være med i redningsgruppa var tydeligvis prestisje.

– Jeg husker at jeg først ikke var satt opp på lista. Det ble jeg skikkelig forbanna for, for jeg var både fjellvant og godt trent, men etterhvert kom jeg meg på lista, humret han.

Jan Sverre Sivertsen spurte om det har blitt for enkelt å ta kontakt.

– Det har endret litt karakter. Det er nok ikke alle som trenger oss like mye, men man må nesten ringe om man trenger hjelp, sa Høgset.

Bergsvik oppfordret  i så måte anledningen til å be folk lære seg å planlegge etter dårlig bør og snu i tide – så man kan klare seg sjøl i støtst mulig grad.

Prisen har vært utdelt under festivalen hvert år siden starten, om som blant annet har Dronning Sonja, Arne Næss Senior, Fri Flyt og Cato Zahl Pedersen som tidligere mottakere.