MOLDE: Det forteller påtroppende direktør for Romsdalsmuseet, David Berg Tuddenham, på telefon fra Canada, der han er på ferie.

– Reisen ble bestilt før jeg ble ansatt, humrer Tuddenham, som befinner seg på landsbygda et par timers kjøretur nord for Toronto.

– Faren min bor her, så jeg er av og til over på besøk hos dem, sier Tuddenham, som har mor fra Molde – og snakker romsdaling.

– Skjøt fra hofta

Tuddenham, som er marinarkeolog, forteller at han ble veldig overraska over at han trakk det lengste strået – han som ikke engang søkte da jobben ble utlyst første gang.

– Det er kjempeartig, men også litt skremmende. Jarle Sanden har jo gjort en fabelaktig jobb. Så god at jeg ikke søkte ved første gangs utlysning. Det var litt som å hoppe etter Wirkola. Men da stillingen ble utlyst andre gang, diskuterte vi seriøst å flytte til Molde, og jeg bestemte meg for å skyte fra hofta og se hva som skjer!

Bakgrunn fra arkeologi

Tuddenham er utdannet marinarkeolog og er i dag ansatt som forsker ved institutt for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.

– Min nåværende stilling er en forskerstilling knyttet opp mot forvaltning. Jeg jobber med å håndheve kulturminneloven, særlig paragraf 14 om skipsvrak.

– På hvilken måte er bakgrunnen din relevant for din nye jobb?

– Jeg har en litt annen kompetanse enn den som er vanlig ved museum, etnologi og historie. Men arkeologi handler også om etterreformatoriske kulturminner og forholder seg til samme empiriske metode. Og min maritime bakgrunn blir nok ansett som relevant, sier Tuddenham, som også er spesielt opptatt av krigshistorie.

Fant skipsvrak, ble arkeolog

Det var etter et dykk i vinterferien i 1985, da Tuddenham var 18 år, at arkeologi-frøet ble sådd.

– Jeg og kameraten min Bjørnar Johansen var på besøk hos bestemora hans på Vikan. Vi skulle dykke etter mat, kamskjell og slikt, forteller Tuddenham.

De to dykkerkameratene snublet i stedet over et skipsvrak av en 1700-talls nederlandsk tømmerfrakter, med store mengder handelsvarer om bord. Funnet er seinere referert til som Stopleleivraket. Over 500 godt bevarte gjenstander ble funnet, noen av dem seinest stilt ut ved Hustadvika Gjestegård i 2009.

Under huden på museet

Tuddenham har ennå ikke startdato klar for den nye jobben, men forteller at det legges opp til en overgangsperiode med Jarle Sanden.

– Hva blir det første du vil ta fatt på?

– Det blir å komme under huden på museet. I løpet av det første året vil jeg bli en operativ direktør. Det er jo et enormt stort område, og mye å sette seg inn i, og mange ansatte jeg skal bli kjent med, sier Tuddenham.

– Tidligere direktør har lagt stor vekt på formidling. Hva slags direktør blir du?

– Jeg er veldig glad i formidling! Men jeg blir ikke en ny Jarle Sanden. Jeg må finne min egen stil, sier Tuddenham, og legger til:

– Jeg har stor sans for museets målsetting: Å være regionens beste historieforteller.Det engasjementet skal vi ta vare på.

– At museet har et splitter nytt bygg er heller ingen ulempe?

– Det har blitt gjort en fabelaktig jobb. Romsdalsmuseet har alt på stell. Det er veldig positivt, og nå gleder jeg meg enormt til å komme i gang!