MOLDE: Mandag ettermiddag ble det gjennom en pressemelding gjort kjent at det er den stockholmbaserte kunstneren Jacob Dahlgrens skultpur «Togheterness juryen har kåret til vinner av den lukkede konkurransen om å smykke ut Torget.

– Det er superkult! Jeg er virkelig glad. Jeg liker jo Kurt Scwitters så godt, nå får jeg jobbe med kunst inspirert av ham, på et sted han hadde tilknytning itl. Og hvilken fantastisk plass Torget i Molde er, sier Jacob Dahlgren.

Setter tonen for ny bruk av Torget

Juryen, eller utsmykkingskomiteeen, mener skulpturen er leken, glad og humoristisk.

– Den inspirerer til lek og aktivitet og interaksjon og kan være en sitteplass, eller et sted å møtes. Man har etterspurt et levende torg, og utvalget mener at skulpturen setter tonen for ny bruk og tenking og byens mest sentral rom, heter det i pressemeldingen.

Der understrekes det også at selv om «Togetherness» er vinneren, skal fargen ikke være rosa.

– Hvorfor ønsker dere ikke rosafargen?

– Vi er enige om at den fargen har sine utfordringer, og vi gikk derfor i dialog med kunstneren. Det viser seg at han har skiftet farge på den flere ganger i løpet av prosessen, sier juryens leder, Janny Meese.

Demokratisk og forståelig

Kunstneren selv forteller at det var litt tilfedlig at den rosa fargen endte på det endelige skisseforslaget.

– Den trenger absolutt ikke være rosa. Men den kan ikke være hvilken som helst farge heller. Den må stå i kontrast til omgivelsene, sier Dahlgren, som mener skulpturen har «alt å takke modernismen for».

Juryen mener skultpuren nettopp skiller seg ut i forhold til omgivelsene, og at den «vil være en ny stemme i rommet som utfordrer og forstyrrer vårt vante bilde av denne plassen».

– Molde har tradisjon for å ta opp i seg nye impulser, nye mennesker og ny tenkning. Skulpturens ikke-konforme uttrykk og synlighet bygger opp under denne siden av Moldes identitet. Samtidig har skulpturen noe demokratisk i seg fordi uttrykket ligger i det visuelle og i formen er forståelig og tilgjengelig for alle, sier juryen, og legger til at tittelen «Togetherness» - hentet fra Kurt Schwittres små skulpturer - også understreker det rause sosiale aspektet.

Frist til 1. november

Meese forteller at kunstneren nå har frist til 1. november med å komme fram til et endelig forslag ut fra skisseforslaget, i samarbeid med oppdragsgiver.

– Hvordan er vannet tenkt i dette forslaget?

– Kunstneren har valgt å ikke ta det i bruk, så det er noe som må konkretiseres. Det vil nok skje flere justeringer framover. Slik er det helt vanlig å jobbe i slike prosesser. Ingenting er hugd i stein, sier Meese om vinnerforslaget som altså skal lages i stål.

Debatten om hvilke av de fire forslagene – eller om noen i det hele tatt – som bør velges, har skapt stort engasjement på sosiale medier. Det har også vært etterlyst mer leik og mer utnyttelse av Torget.

Kunstprosjektet har et budsjett på 1,65 millioner kroner.

Jacob Dahlgren fra Stockholm får oppdraget med å smykke ut Torget i Molde. Her fra befaring tidligere i år. Foto: Bjørn Brunvoll