No Isolation er firmaet bak «klasseromsavataren» AV1. Den står på pulten til eleven som er borte og eleven kan hjemmefra, eller fra sykehuset koble seg til roboten for å se, høre og kommunisere med resten av klassen.

– Roboten har vært med på leirskoler, klassefester, barnebursdager, den har vært maskot for Everton i Premier League og også vært på festivaler som Øyafestivalen og Palmesus blant annet. Og den er med på VG-lista på Rådhusplassen fredag kveld, forteller Hans Fredrik Vestneshagen (28) fra Molde.

Ut av ensomheten

Vestneshagen har snart jobbet i ett år i firmaet No Isolation i Oslo, og han er også en del av den frivillige «Molde-gjengen» bak Rabalderfestivalen.

– Det er i samarbeid med Corneliastiftelsen at vi nå går ut med tilbudet om å låne ut avatarer til festivalen neste helg. Stiftelsen jobber for at langtidssyke barn, særlig kreftsyke, skal få tilgang til kommunikasjonsmidler slik at de kan delta i egen hverdag mens de er syke, forklarer Vestneshagen.

– Hvor mange barn kan få denne muligheten?

– Roboten må passes på, så maksimum fire blir et passe antall. Jeg reiser oppover med disse avatarene allerede denne helga, sier Vestneshagen, som ber interesserte om å melde seg til Corneliastiftelsen ved Anne-Fi Troye, på e-post annefi@troye.no.

– Corneliastiftelsen har i i mange år jobbet med langtidssyke barn og unge over hele landet. Derfor er det fint at Anne-Fi Troye kan ta i mot søknadene. Hun har mye erfaring med hvor tung isolasjonen kan være når man blir syk, sier Vestneshagen.

450 avatarer i Norge

Vestneshagen forteller at det pr i dag står 450 roboter ute i klasserom over hele landet og også noen i Europa.

– No Isolation er en norsk start-up som har vokst raskt, fra tre gründere i 2015 til over seksti ansatte i dag. Jeg kjente en av gründerne fra informatikk-studiet, og ble tilbudt jobb. Vi har flere produkt, men jeg jobber mest med avataren. Det er fantastisk givende og spennende.

– Kan du forklare hvordan den virker?

– Gjennom roboten ser barnet alt som skjer på sin skjerm, og man kan snakke, se og høre alt. Man kan også bevege roboten. Når den rekker opp hånda, blinker den. Og den kan også indikere humør, for eksempel. Har barnet en dårlig dag, kan avataren vise en mørkeblå farge.

– Hva er erfaringene med den så langt?

– Kjempegode! Det kan virke som bruk av roboten gjør terskelen lavere for å komme tilbake. Det å vite at alle husker deg, både lærere og klassekamerater, er kjempeviktig. Og det er essensen ved produktet: At ingen skal måtte leve i isolasjon.

Besøk av det britiske kronprisparet

Vestneshagen forteller at roboten har 4G og kryptert, sikker forbindelse. Batteriet varer en hel skoledag, roboten veier rundt én kilo – og den er forsikret.

– Det er først og fremst stat og kommune som er våre kunder, samt forsikringsselskap og stiftelser. Den er anbefalt av Kunnskapsdepartementet. Kostnaden ligger på rundt 30.000 kroner i året, sier Vestneshagen

– Finnes det slike avatarer i Molde eller Romsdal?

– Det kan hende, via forsikringsselskap eller stiftelser, men Molde kommune har ikke kjøpt inn noen. Derimot er det flere på Sunnmøre, sier Vestneshagen.

I februar tok Hans Fredrik Vestneshagen og kollega i No Isolation, Anna Holm Heide, i mot besøk av det norske kronprinsparet og Prins William av Storbritannia og hertuginne Kate.

– Hva betyr det for dere, at avataren blir brukt som fotballmaskot i England, og dere får besøk av det britiske kronprinsparet?

– Det betyr såklart mye for firmaet. Og det setter ensomhetsproblematikken på dagsorden. Seksten prosent av nordmenn sier de opplever ufrivillig ensomhet, og det er altfor mange. Så det er veldig fint å se!

Håper å se festivalavatarer

Nå er Molde-mannen spent på om noen har lyst på festival i Molde.

– Den var med på Mini-Øya, også da med Corneliastiftelsen. Den er jo laget for å fungere i en klasseromssituasjon, så under store konserter blir det mye lyd og inntrykk fra litt for mange steder på en gang. Men på aktiviteter og teaterscener fungerer den veldig bra. Vi har jo både Lavvo- og Amfiscena der det er teater og klovneopptreden, sier Vestneshagen, og legger til:

– Som arrangør kommer det til å bli veldig fint å se noen med avataren. Og vite at det sitter et barn som får oppleve festival i den andre enden.

SLIK VIRKER DEN: Her er avataren koblet til et nettbrett. Brukeren kan se og høre gjennom avataren, og også styre bevegelsene og gi ulike signaler. Foto: Audun Braastad
kongelig besøk: Oslo 1. februar 2018: Prins William av Storbritannia og hertuginne Kate besøker Norge.Her med det norske kronprinsparet hos No Isolation. Hans Fredrik sitter til venstre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix