MOLDE: Rune Rudberg har vært aktiv musiker i over 40 år. De 10 første på hobbybasis med vanlig jobb i tillegg. Så tok det av. For 31 år siden ble han for alvor allemannseie med låten «Ut mot havet.»

Han har spilt i Molde en rekke ganger tidligere, men har ikke vært å se i byen på 16 år.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake! Jeg spilte mye i Molde på 90-tallet. Første gang var i 1989. Jeg var jo forlovet med ei dame fra Molde i mange år og, så den byen kjenner jeg godt, sier han.

Byr opp til bryggedans

På lørdag kommer han tilbake med Rune Rudberg band for å dele scena med Bjørns orkester under bryggedans på Løkta. Både låtene og stemma er blitt djupere.

– Hvor har det blitt av åra? Det er helt sprøtt. Jeg har gitt ut 28 plater og solgt halvanna million. Men når jeg hører på «ut mot havet» den dag i dag høres jeg ut som ei dame. Pipestemmen er borte, ler han.

For sju år siden startet han Rune Rudberg band.

– Mange kaller det et comeback. Men det er det ikke. Jeg har jo aldri slutta å spille musikk. Jeg har vært på scena hver helg i 30 år jeg. Det lengste jeg har hatt fri er i tre uker, forteller han.

Godt kjent

Det har ikke blitt mindre travelt for Rudberg de siste sju åra.

– Vi satte oss et mål om å etablere oss i toppen av norsk danseband. Det skjedde allerede i løpet av det første året. Nå har vi mellom 60 og 70 jobber i årlig. Mange vil nok kalle oss et danseband, men vi ser ikke på oss sjøl som det. Vi spiller til fest. Vi er nok ei blanding av Vassendgutane, Ole Ivars og et dryss av Plumbo. Vi er hovedsakelig et countryband.

Når Rune Rudberg band er på vegen kjører de rundt i en toetasjes buss.

– Det er faktisk Norges største buss med skilter. Den er ikke så vanskelig å legge merke til, sier han.

Det er ikke mange steder i Norge han ikke har besøkt.

– Jeg trenger ikke GPS når jeg er ute og reiser, for å si det sånn. Vi spiller for fulle hus omtrent overalt. Jeg er overraska over hvor mange mil enkelte legger bak seg for å se oss spille, forteller han.

Musikken i fokus

Mye har endret seg fra tidligere år.

– Vi er en gjeng med gamle gubber som er mer opptatt av hva vi får å spise enn hvordan festen blir. På 90-tallet kom folk på konserter like mye for å få med meg på nachspiel som for å høre musikken. De var mer opptatt av det private. Nå er musikken i fokus. Men jeg har det fremdeles like gøy på scena i dag som jeg hadde tidligere. Det viktigste for meg er å lage fest på scena, sier han.

– Det har blitt mindre fest og damer?

– Det ryktet der er litt vel overdrevet. Jeg tar heldigvis ikke meg sjøl så altfor høgtidelig, og har brukt ryktene til låtmateriale. Når man er såkalt «kjendis» er det mye man ikke skal si og gjøre, men det har jeg ikke brydd meg så mye om. Jeg har bare vært Rune. Etter så mange år i bransjen har jeg lært at det er det du kommer lengst med, sier han.

Han bruker også seg sjøl langt mer i låtskrivingen enn tidligere. Som regel ubevisst.

– Jeg er opptatt av å formidle en troverdig historie gjennom låtene. Noen ganger kan ei låt bli til helt av seg sjøl på under 30 minutt. Andre ganger er det en prikk med kulepenn som får stå urørt på arket i flere måneder. Jeg lar meg inspirere av andre menneskers historier. Men finner ofte ut at det handler like mye om meg sjøl. Jeg har levd lenge og gjort fryktelig mye, sier han.

HVA: Bryggedans med Bjørns orkester og Rune Rudberg band

TID OG STED: Lørdag 2. juni fra klokka 21.00, Løkta

tredje år på rad: 2. juni arrangeres bryggedans med Bjørns orkester på Løkta for tredje året på rad. Det bruker å være fullt hus og trøkk. Det blir stort telt med egen danseplatting. Foto: Privat Foto: Privat