– Jeg er en skikkelig podkast-entusiast selv, og når jeg ble klar over hvor få podkaster som er produsert for barn – jeg vet bare om én – ble det et naturlig prosjekt for festivalen. Målet er å få barn til å lytte og skape sine egne bilder, til å gå ut i naturen på skattejakt med familien og selvsagt, at de skal komme på Rabalderfestivalen i sommer, forteller festivalsjef Eivind Fadnes.

Ola Kvernberg og Bård Watn med på laget

Podkasten, som er produsert på Høgskolen i Oslo og hos Molde Live, og som Ola Kvernberg bidrar med musikken til, mens Bård Watn har fortellerstemmen, kommer i fem episoder. Det slippes én episode annenhver uke fram mot festivalen. Disse skal barn og foreldre lytte til sammen før de drar ut på skattejakt. Det er her friluftsrådet kommer inn i bildet.

– Vi tok kontakt med friluftsrådet for å finne ut hvilke Stikk Ut-turer som egnet seg best. Vi har fått veldig god hjelp, sier Fadnes.

– Et kjempespennende prosjekt. Vi er med på alt som kan få folk ut på tur, og er glade for at festivalen spurte oss, sier Marte Melbø, rådgiver og Stikk Ut-ansvarlig i Nordmøre og Romsdal friluftsråd.

Hun har testet første episode på sin egen fire-åring.

– Han er kanskje litt liten, og synes det var veldig spennende. Det var moro å se hvordan han lyttet. Det var veldig ekte og levende. Han lurte på om piratene kunne høre ham, forteller hun.

Piratene er tilbake

For i podkasten møter barna to pirater, Ida Frisch og Martin Osvold, som for tida er bosatt på øya Notholmen i nærheten av Hustadvika.

– Piratkapteinen var et veldig populært innslag på festivalen i fjor, og i år kommer de tilbake, med egen piratleir og mange aktiviteter, forteller Fadnes.

Han forteller at hver av de fem podkastene varer i 8-10 minutter. Og at de leder til fem skatter som er gjemt på fem ulike plasser i Romsdal.

– Hva slags skatt er det snakk om? Er det noe man kan ta med seg?

– Ja, det er en fysisk skatt. Hva det er, er strengt hemmelig. Men jeg kan røpe at man kan ta med seg én ting, som man seinere får bruk for på Rabalderfestivalen, forteller Fadnes.

På nettsida www.fjellpiratene.no er det fra onsdag mulig å laste ned skattekart, og her kan man også høre podkasten.

– Må man ha med seg telefonen på tur for å lytte underveis?

– Det kan være lurt, for det er en konkret beskrivelse. For eksempel kan det være å «gå 40 skritt rett fram og inn i en bjørkeskog», og det kan være litt vanskelig å huske, sier Marte Melbø.

Selve historiene er skrevet av festivalgjengen selv. Nå håper både Melbø og Fadnes den vil inspirere til både tur og festival.

Årets festival arrangeres i Reknesparken 30. juni og 1. juli, og har blant andre Vazelina Bilopphøggers, Polka-Bjørn og Kleine Heine og Superbarna på programmet.

PÅ NETT ONSDAG KL.18: Podkasten blir tilgjengelig via app på telefonen eller nettsida fjellpiratene.no. Foto: Vera Henriksen