Litteratur-Norge sørger over Jon Michelet bortgang

Forfatteren Jon Michelet er død, 73 år gammel. Michelet har i flere tiår vært blant Norges mestselgende forfattere.

Forfatteren Jon Michelet er død, 73 år gammel. Her signerer han bøker under Oslo bokfestivalen i 2014.   Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kultur

Forfatteren gikk bort lørdag kveld. Ifølge forfatterens forlag Oktober døde han fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg.

– Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier hans kone Toril Brekke på vegne av familien.

Forfatteren har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall.

Skrev til det siste

Michelet jobbet til det siste med det avsluttende bindet av storverket «En sjøens helt». Det siste bindet i verket, «Krigerens hjemkomst», kommer ut til høsten.

– Jon gjorde en enorm kraftanstrengelse på slutten for å bli ferdig med siste bind om krigsseilerne, og han var veldig stolt og lettet over at han klarte det, sier Toril Brekke.

– Det er et stort tap for norsk litteratur. Jon har et stort forfatterskap bak seg og skrev til det siste., sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Forlaget Oktober til NTB.

– Han var en utrolig raus person som var full av fortellinger og kunnskap. Jon hadde et engasjement som ikke ligner noen andre, sier hun.

Innholdsrikt liv

Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Han ble født i 1944 og debuterte som forfatter i 1975 med romanen «Den drukner ei som henges skal».

Med romanene om Wilhelm Thygesen fornyet han den norske krimlitteraturen, og ble tildelt Rivertonprisen for beste norske kriminalroman to ganger, for både Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001). I 2009 ble «Hvit som snø» kåret til den tredje beste kriminalroman gjennom tidene av Dagbladet.

I sitt yrkesaktive liv var Michelet sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Sorg blant kolleger

Han hadde et usedvanlig stort nedslagsfelt, fra kriminalromaner med Wilhelm Thygesen via fotballbøker skrevet sammen med Dag Solstad til de siste årenes storverk om norske sjøfolks innsats under 2. verdenskrig.

Det litterære miljøet i Norge er i sorg

– For oss kolleger i krimlitterære Norge er det en bauta som nå har gått bort. Sammen med Gunnar Staalesen var Michelet på 1970-tallet med på å bane veien for den nye norske krimbølgen. Men Jon var mer enn bare en krimforfatter. Han var også en samfunnsengasjert og en politisk opptatt mann. Jeg husker han også som en varm og god kollega, sier forfatter Tom Egeland.