Frode Alnæs klar med personlig forestilling - søker gjestegitarist i Molde:

– Gitaren var min støtte og trøst

Frode Alnæs mistet håret som 11-åring. Det gjorde ham djevelsk god på gitar. – Jeg vil vise at det går an å snu et handicap til noe positivt, sier han.

Frode Alnæs  Foto: KEN alvin JENSSEN

MED PARYKK: Frode Alnæs i aksjon på Kongsberg jazzfestival på midten av 80-tallet, der han spilte sammen med Arild Andersen og Alfonse Mouzson - med en halvlang parykk på hodet. Først i 1988, etter en Spelemannskonsert, kastet han parykken.   Foto: Privat

Kultur

MOLDE: Den sjangeroverskridende, improviserende gitaristen, låtskriveren og vokalisten Frode Alnæs (58) fra Kristiansund, med nære bånd til Molde, har spilt med de fleste og gjort det meste på landets musikkscener.

Men, han har aldri skrevet en solo-forestilling før. Derfor er han ekstra spent foran premieren på «Min dans med strenger» i Kristiansund lørdag, som allerede er utsolgt.

– Første gjennomgang lover bra. Her er bilder, film, en stor preproduksjon med lyd- og lysdesign, og fire stykker på scena. Og best av alt, jeg kan manus, sier Frode Alnæs, som skal spille 35 forestillinger fra sør til nord fra 3. februar til 22. april.

– Alle kulturhusene har kjøpt inn forestillingen. Det er helt fantastisk. Det er en stor satsing, der jeg finansierer alt selv. Det er det største jeg har gjort alene, sier Alnæs, som produserer forestillingen gjennom eget selskap, Frog Music AS.

Tøft å miste håret som 11-åring

Alnæs forteller at han drømt om det lenge; å lage en selvbiografisk forestilling om sitt liv med gitaren og musikken.

– For meg har gitaren vært støtte og trøst, min planke og mitt våpen i livet, mot mobbing og alt, helt fra jeg mistet håret over hele kroppen som 11-åring, forteller Alnæs.

Mens de andre gutta spilte fotball, satt han inne med gitaren. Og øvde. Og øvde.

– Det var ikke lett, å måtte gå med topplue på 17. mai. I 16 år brukte jeg parykk, før jeg turte å gå uten. Det er klart det har preget meg, at jeg skjulte meg i så mange år, sier Alnæs, som har hårsjukdommen alopecia areata.

Hyller livet og døde venner

Gjennom forestillingen ønsker han å vise at et handicap kan snus til en styrke.

– Det er mange som opplever å være annerledes. Kanskje jeg kan vise dem at det ikke er så farlig som man tror der og da. Og at det går bra til slutt, sier Alnæs, som også bruker forestillingen til å hedre avdøde musikerkolleger.

– Jeg har kalt en av låtene jam session i himmelen. Blant dem som ikke er her lenger er Yngve Moe, tidligere bassist i Dance With a Stranger. Han omkom i en tragisk ulykke. Det er ganske sterke saker. Det er slik at jeg begynner å gråte, sier Alnæs.

– Hva er budskapet i forestillingen?

– Den er en hyllest til livet. Og handler om å ta vare på tida si. Være ydmyk og respektfull. For plutselig er vi ikke er her lenger.

Historier om levd musikerliv

Frode Alnæs forteller at han har mange historier på hjertet.

– Samtidig som de er personlige fortellinger, berører de også noe almenngyldig. Jeg synes det har blitt en morsom, rørende og sterk forestilling, og håper publikum synes det samme.

Det er Ivar Tindberg som har regien, mens Frode Alnæs selv er musikalsk ansvarlig. Med seg på scenen har han Morten Huuse (kapellmester/tangenter), Knerten Kamfjord (bass) og Thomas Gallatin (trommer).

– Dessuten jakter du på en gjestegitarist på hvert spillested?

– Det stemmer. Jeg håper det finnes en musikkskoleelev eller annen talentfull gitarist, ung eller gammel, som har lyst på sin låt og sine minutter i forestillingen.

De som har lyst, eller kjenner noen som kan egne seg, kan ta kontakt på eventsmolde@gmail.com.

På repertoaret for øvrig står nye låter, musikkhistoriens mest kjente gitarlåter og ikke minst, hits fra Frodes solokarriere og fra Dance With A Stranger.

Musikkoppvekst i Molde

I Molde føler kristiansunderen at han er blant venner.

– Jeg har nærmest vokst opp i Molde rent musikalsk. Jazzfestivalen var jo der det tok av for meg, så jeg har mye å takke Molde for, forteller Alnæs, og legger til:

– Jeg glemmer aldri da jeg åpnet Molde stadion på midtbanen. Det var da det slo inn en fiskebåt på direkten i ørene mine, mens jeg spilte Ut mot havet sammen med The Brazz Brothers, og hundrevis av korpsmusikere. Jeg hørte bare «…mykkje fisk her du» rett på øret, humrer Alnæs.

HVA: Min dans med strenger med Frode Alnæs

TID OG STED: Bjørnsonhuset onsdag 7. februar kl. 20.00