Håkon Bleken med utstilling i Krona

Den 89 år gamle kunstneren åpner utstilling med nye arbeider på Romsdalsmuseet 1. februar.

Portrettøren: Håkon Bleken overrekker et portrett av Liv Ullmann til Trøndelag teater for to år siden.  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kultur

Formidlingsleder Hilde Stenmark Kvennes forteller at maleren, tegneren, grafikeren og samfunnsaktøren Håkon Bleken, som nylig fylte 89 år, kommer til Molde med kulltegninger, collage og grafikk, alle arbeider fra de siste år.

– Det er nokså store format og utrolig flotte arbeider, sier formidlingsleder Hilde Stenmark Kvennes ved Romsdalsmuseet.

– Hvor stort er det å få Bleken til Molde?

– Det er attraktivt, ingen tvil om det. Han er jo en av landets mest kjente og kjære kunstnere, og har en fantastisk produksjon bak seg, sier Kvennes.

En av landets bestselgende

Hun forteller at utstillingen har kommet i stand takket være samarbeidet med kurator Karin Hellandsjø.

– Vi har hatt et samarbeid med Hellandsjø, som er ekspert på Kurt Schwitters, i mange år. Hun har et stort kontaktnettverk, både med institusjoner og enkeltkunstnere, forteller Kvennes.

Sammen med kunstnere som Pushwagner, Håkon Gullvåg, Bjarne Melgaard og Odd Nerdrum er Håkon Bleken blant de ti kunstnerne i landet som tjener mest, i følge rapporten «Kunst i tall», som Rambøll Management Consulting har laget for Kulturrådet, gjengitt av Aftenposten.

Smykket ut Høgskolen

Bleken er oppvokst, utdannet og bosatt i Trondheim. Han debuterte på Høstutstillingen i 1951. I 1961 ble han del av trøndergruppa «Gruppe 5» som samlet avantgarden innen byens kunstliv: Håkon Bleken, Ramon Isern, Lars Tiller, Roar Wold og Halvdan Ljøsne. Gruppen ble nært knyttet til arkitektmiljøet på NTNU, der Bleken også underviste noen år.

Han har gjennom alle år stilt ut ofte og er representert i alle landets sentrale museer og offentlige og private samlinger. Han har utført en rekke utsmykninger både i kirkerom og i private og offentlige bygg, som for eksempel Høgskolen i Molde. Litteraturen har alltid vært en inspirasjonskilde, og han har illustrert flere bøker. Dessuten har han vært en aktiv samfunnsaktør.

Utstillingen i Krona rommer 11 kulltegninger, 3 collager og 5 grafiske blad. Grafikken vil være tilgjengelig i butikken.

Åpning er torsdag 1. februar kl. 19.00 ved forfatter Edvard Hoem. Kunstneren vil selv være til stede.