Her er filmene du bør se i romjula:

– 2018 ser ut til å bli et bra filmår

– Mens 2017 blir et midt på treet-år, ser 2018 mer lovende ut, i hvert fall på papiret, sier kinosjef Geir Hammerø, som mener det er mye god norsk film i vente. Først ut er Den 12. mann med premiere 1. juledag.
Kultur

Romjula er den viktigste uka for norske kinoer, i tillegg til påska.

– Men vi ser at besøket uansett er innholdsdrevet. Det må være gode filmer på plakaten, sier kinosjef Geir Hammerø ved Molde kino.

Seks filmer å velge blant i romjula

Kinosjefen forteller at færre filmer får premiere 1. juledag i år, fordi det er ryddet plass til storfilmene Star Wars: The Last Jedi og Den 12. mann med Thomas Gullestad i hovedrollen, regissert av Harald Zwart.

– Det er filmselskapene som har bestemt at noen filmer skal holdes igjen, som The Greatest Showman, for at alle skal få nok plass, sier Hammerø.

Han forteller at Star Wars har to forestillinger om dagen, mens Den 12. mann har tre.

– Den 12. mann holder mål, så den er vi trygg på. Det er en film flest mulig må få se, og en film som treffer bredt. Her kan besteforeldre trygt ta med barnebarna, sier Hammerø om filmen som handler om Jan Baalsruds dramatiske, to måneder lange flukt fra Gestapo under krigen.

Tre familiefilmer

Anmelderne er imidlertid delte. VG ga Den 12. mann terningkast fire, og kalte den grunnleggende banal, men også solid og spennende, Aftenposten lander på 4 av 6 prikker og skriver «tross svakheter, er filmen en kjærkommen nyansering av Baalsrud-legenden». P3s filmpolitiet gir en femmer og beskriver filmen som barsk og billedskjønn, mens Dagbladet trillet terningen til tre og skriver at «Zwart gjør sitt ypperste for å presse Baalsruds historie inn i en utdatert Hollywood-formel».

– I tillegg viser vi Oksen Ferdinand, Paddington og Knerten, og vi beholder Solsidan, en komedie alle de som har vært fanget i tidsklemma før jul virkelig kan se fram til, sier Hammerø.

– God start på nyåret

På nyåret mener kinosjefen publikum kan glede seg til The Greatest Showman, med premiere 12. januar.

– Den er en fargesprakende film, litt i samme gate som Moulin Rouge og La La Land, men med mer storydriv, sier kinosjefen, som også er svært begeistret for den britiske Churchill-filmen Darkest Hour – som han mener Gary Oldman i hovedrollen bør få Oscar for.

– Jumanji er en film jeg var skeptisk til, men ble positivt overrasket over. Rett og slett god underholdning, og det trenger vi i blant. Spacewalker, om rom-kappløpet mellom USA og tidligere Sovjetunioen, må jeg også få anbefale. Den er russisk, og vil dermed bli sett av færre, men de som ser den, vil trolig si at det er den beste filmen de så i 2018. Her er det spenning hele vegen.

Mange norske filmer på gang

2017 ble et midt på treet-år for norske kinoer, eller et mellomår, som Hammerø kaller det.

– Det var som forventet etter rekordåret 2016, som var det beste siden 1983. Den eneste skuffelsen i 2017, var Snømannen. Vi har nok tapt rundt 5.000 besøkende på den, sier Hammerø, som anslår besøket ender på 90.000 i 2017 - mot 104.000 i 2016.

– 2018 ser ut til å bli et bra år, i hvert fall på papiret. Det er mye god norsk film på gang, med filmene om Per Fugelli, mordet i Kongo, og ikke minst, filmen om Utøya. Dessuten får vi storfilmen Skjelvet, som har premiere til høsten. Jeg har store forventninger. Men - det kan selvsagt alltid dukke opp en snømann, sier Hammerø.