Årets bjørnsonfestival skal ha 80 ulike programposter fordelt på fem dager fra 6. til 10. september. Festivalleder Johild Kosberg Bredin ser lyst på årets festival.

– Utøvere ønsker å komme hit, og de strekker seg ganske langt for å få det til. Vi er kjent for kvalitet, og det er gøy at mange ønsker å assosiere seg med Bjørnsonfestivalen, sier Kosberg Bredin.

Blant festivalforfatterne finner vi Linn Ullmann, Jenny Erpenbeck, Vigdis Hjorth, Terje Tvedt, Tore Renberg, Henrik Syse, Ali Smith, Monica Isakstuen, Lina Wolff, Agnar Lirhus, Linda Boström Knausgård, Per Petterson, MODDI, Majorstuen, Arne & Carlos, Frida Ånnevik, Erik Poppe, Per Dybvig og Steve Sem-Sandberg.

Tre temaklynger

Bjørsonfestivalen har ikke bare ett gjennomgangstema – årets festival tar for seg tre høgaktuelle tema i årets festival.

– Vi har satset på tre temaklynger til årets festival. Alle tre er aktuelle i tida vi lever i, forteller Kosberg Bredin.

Det første temaet er også årets framtidsseminar. Det har festivalen valgt å kalle «Norge i verden».

– Det er slik at verden blir mindre og mindre. Det ser man både gjennom handel, migrasjon og media, sier kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga.

Norges posisjon

Bjørnsonfestivalen har samlet en rekke eksperter på området for å snakke om hvordan Norges posisjon blir i framtida, men også hvordan verden ser på oss her oppe. Deltagere på seminaret blir, direktør ved NOREF, Henrik Thune,  professor ved UiO og UiB, Terje Tvedt og professor i økonomi ved Norges handelshøgskole i Bergen, Kjetil Bjorvatn.

– Det handler jo om hvordan vi ser på verden, men også motsatt. De to siste festivalene har Russland og Europa vært tema – i år satser vi på å se utover fra Norge, men samtidig på oss sjøl, forteller Kosberg Bredin.

Familien som institusjon

I det andre temaet skal det handle om familien og våre nærmeste.

– Dette er et utømmelig tema og familien som institusjon har jo vært i endring lenge. Noe av det beste som blir skrevet, handler jo nettopp om dette temaet, sier Haga.

Retorikk og valg

Uka etter Bjørsonfestivalen er det stortingsvalg. Dette gjør det tredje temaet også veldig aktuelt.

– Det skal handle om retorikk og valg. I dag er det høgaktuelt med måten alle kan uttale seg i digitale medier og slik poklitikken har blitt. Men Bjørnsonfestivalen skal på ingen måte være en valgkamparena, understreker Kosberg Bredin.

Det kommer ytterligere to programslipp i løpet av mai og juni og disse vil blant annet inneholde årets folketalere, flere av årets festivalforfattere, festivalprogrammet i Nesset – Bjørnsons hjemkommune, årets Ungt Blikk-forfatter, Bjørnsonstipendet 2017, barne- og ungdomsprogrammet, samarbeidsprosjekter med mere.

Jan Kjærstad skal til Molde.
Linn Ullmann skal til Molde.
Per Petterson skal til Molde.
Arne & Carlos skal til Molde.
Vigdis Hjorth skal til Molde.